Otvorena Hadži Prodanova pećina i ziplajn kod Ivanjice

01. July 2019
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić otvorio je Hadži Prodanovu pećinu u selu Raščići u Ivanjici koja je 40 godina bila zatvorena za posetioce.

- Suština uspeha u turizmu je da budete specifični. Možete da napravite bilo koju zgradu, put ili bilo šta drugo, ali ovo ne možete, ovo imate ili nemate. Problem je bio što smo mi ovo imali, ali nismo stavili u funkciju razvoja turizma, a ova pećina treba da bude prepoznatljiv brend cele Zapadne Srbije - poručio je ministar.

On je rekao da će ministarstvo nastaviti rekonstrukciju pećine, što znači da će uslediti i druga faza rekonstrukcije, budući da u samoj pećini postoji i jezero, što ovaj turistički sadržaj čini još atraktivnijim.

U tom smislu treba iskoristiti blizinu Javora, Golije, a i posetiocima manifestacija Sabora trubača u Guči i Nušićijade ponuditi dodatne sadržaje, dodao je ministar.

Za rekonstrukciju prve faze Hadži Prodanove pećine ministarstvo je odvojilo 8 miliona dinara, a preostalih 6.3 miliona dinara je investirala opština Ivanjica.

Ivanjica je dobila i drugi turistički sadržaj, a to je ziplajn u selu Raščići koji je ministarstvo finansiralo u iznosu od 2.5 miliona dinara.

Podsetimo, Hadži Prodanova pećina ime je dobila po Karađorđevom vojvodi Hadži Prodanu Gligorijeviću, koji je, kako navode istorijski izvori, po slomu Prvog srpskog ustanka 1814. podigao bunu protiv turskog terora i u ovu pećinu sklanjao zbegove.

Izvor: Tanjug
 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...