Otvoren Luvr u Abu Dabiju

13. November 2017
Otvoren Luvr u Abu Dabiju

Deset godina posle pokretanja projekta, u subotu, 11. novembra, svečano je otvoren Luvr u Abu Dabiju, prvi univerzalni muzej u svetu.

Francuski predsednik Emanuel Makron i njegova žena Brižit otvorili su muzej sa liderom Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamedom bin Zajedom i nekoliko nekoliko drugih lidera arapskih zemalja, navodi Frans pres.

Brojni posetioci iz svih krajeva sveta koji su prisustvovali zvaničnom svečanom otvaranju muzeja Luvr Abu Dabi, imali su jedinstvenu priliku da vide i niski prelet aviona A380, vodeće letelice u floti avio-kompanije Etihad ervejz, iznad zdanja muzeja, koje je delo istaknutog arhitekte Žana Nuvela.

Spoljašnji izgled letelice je za ovu priliku, osim prepoznatljivog koncepta "Sva lica Abu Dabija", dopunjen i zvaničnim logotipom Luvra Abu Dabi, koji se našao na svakom od četiri motora.

Etihad ervejz je takođe iskoristio priliku da snimi seriju spektakularnih fotografija preleta i napravio kratak film, u režiji perspektivnog domaćeg reditelja Ahmeda Abdulkadera, koji je sniman iz aviona i iz same zgrade muzeja.

Francuska i UAE su pre deset godina potpisale ugovor o izgradnji Luvra u Abu Dabiju, kojim je Abu Dabi pristao da plati Francuskoj 525 miliona dolara za korišćenje imena "Luvr" u narednih 30 godina i šest meseci, kao i 750 miliona dolara za angažovanje francuskih menadžera, zaduženih za nadgledanje 300 umetničkih dela pozajmljenih iz 13 muzeja, navodi Asošiejted pres.

Izgradnja muzeja koštala je 654 miliona dolara. Zdanje se sastoji od 55 odvojenih zgrada. Kupola prečnika 180 metara prekriva većinu zgrada muzeja i može da se vidi s mora.

Projekat je bio žestoko kritikovan tokom gradnje muzeja zbog uslova rada, odnosno niske zarade, dugog radnog vremena i rada po nesnosnim vrućinama.

Na otvaranju je izloženo 300 dela. Arapsku kolekciju činiće 600 dela u stalnoj postavci, od kojih je na otvaranju bilo 200.

Za razliku od drugih muzeja koji nude dela po odredjenoj klasifikaciji, stilovima ili civilizacijama, muzej u Abu Dabiju isticaće univerzalne teme i međusobne uticaje civilizacija.

Izvor: Beta / Turistički Svet

Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...