Otkazano oko 70 odsto turističkih aranžmana za Srbiju

09. March 2020
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Oko 70% aranžmana za boravak stranih gostiju u Srbiji već je otkazano, a pretežno su se na odlaganje putovanja odlučili kineski turisti koji su u najvećem broju do sada posećivali Srbiju, kažu turistički poslenici.

Ističu da se otkazivanja mogu očekivati i u narednom periodu, ali se nadaju da takva situacija neće dugo potrajati.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije - YUTA Aleksandar Seničić kaže da je otkazano oko 60 do 70% planiranih aranžmana i da će se videti da li će i za naredne mesece oni biti otkazivani u tolikom broju.

Kako kaže, aranžmane otkazuju turisti sa tržista u kojima je najmasovnije oboljevanje od koronavirusa.

- To su pre svega, gosti iz Kine, Južne Koreje, Japana - kaže Seničić i dodaje da evropski turisti još uvek nisu počeli da otkazuju aranžmane, ali će se videti da li će do toga doći u narednom periodu.

Objašnjava da se ne otkazuju aranžmani samo za Srbiju, već da je slična situacija i na ostalim tržistima.

- Ova situacija sa koronavirusom će imati velike posledice po turistički sektor i zacrtane planove za ovu godinu - kaže Seničić.

U Turističkoj organizaciji Beograda navode da je prošle godine udeo kineskih turista u ukupnom broju gostiju činio 10% i da ih je bilo 150.000, što je najveći broj do sada.

U januaru je zabeležen najveći rast dolazaka kineskih turista, i to od 140%, kao i rast noćenja od 73% u odnosu na isti mesec 2019. godine.

Direktor TOB Miodrag Popović je kazao da stanje nije alarmantno, ali da se može očekivati tako nešto pre svega kada su gosti iz Kine u pitanju. Ipak, nada se da ovakva situacija neće potrajati dugo.

- Srećom, turistički radnici su solidarni i postoji mogućnost pomeranja datuma i zakazivanja u drugom terminu - kaže Popović.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je nedavno da su za februar, mart i prvu polovinu aprila otkazani turistički aranžmani kineskih turista u Srbiji.

On je kazao da ako bi se kriza zbog korona virusa završila čak i u narednih meseca dana, bila bi nadoknađena šteta u turizmu prouzrokovana otkazivanjem tih aranžmana.

U januaru ove godine zabeležen je rast od 28% stranih turista, a 20% domaćih.

- Sve je ukazivalo na neverovatno dobru turističku godinu, međutim, moramo da se prilagođavamo nepridviđenim situacijama - kazao je Ljajić.

Istakao je da mnoge avio-kompanije već mere i broje ekonomsku štetu, a procenjuje se da će ta šteta za avio-kompanije biti preko 30 milijardi dolara.

Kompanija Alitalia otkazala je sve letove na liniji između Rima i Beograda od 9. do 15. marta, zbog epidemije virusa korona Covid-19 na severu Italije, piše portal Aviatica. Letovi su, kako navode, otkazani zbog epidemije koja je uzrokovala drastičan pad tražnje za putovanjama u ovaj region, ali i celu Italiju. 

Avio-kompanija Air Serbia nastavlja da obavlja redovne letove do sve tri destinacije u Italiji do kojih saobraća iz Beograda - Rima, Milana i Venecije, rečeno je Tanjugu u toj kompaniji.

Kako navode, zbog smanjene tražnje usled pojave virusa korona u određenim područjima u severnoj Italiji, kompanija je odlučila da tokom tri naredne nedelje smanji nedeljni broj letova za Milano sa šest na pet.

Izvor: Tanjug

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...