Osiguravajuće kuće ponudile polise samo za desetak turističkih agencija

26. October 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Predsednik Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić rekao je danas da su tri osiguravajuće kuće ponudile polise osiguranja putovanja za samo desetak turističkih agencija, ali da nema potvrdu da su ih one prihvatile.

"Osiguravajuće kuće Dunav, Triglav i Globos ponudile su za desetak većih turističkih agencija polise osiguranja koje bi godišnje koštale od 12.000 do 19.000 evra", rekao je Seničić za Betu.

Dodao je da te turističke agencije nisu odmah prihvatile ponudu i da je neracionalno i da je prihvate i u slučaju da mogu da plate tu sumu, kada je neizvesno da li će sledeće godine biti moguća turistička putovanja.

"Pregovaramo mesec dana i ako za tri-četiri dana ne postignemo dogovor objavićemo da je kraj pregovorima", rekao je Seničić.

Najbolje rešenje je, prema njegovim rečima da se visina premije obračunava prema prometu, a ne paušalno kao do sada.

Turističke agencije su tokom pregovora sa osiguravajućih kućama tražile da one produže polise osiguranja na tri meseca, do kraja godine, a da se u medjuvremenu traži trajnije rešenje.

Premije osiguranja su turističkim agencijama istekle 1. oktobra i od tada su agencije u blokadi jer nemaju licence za rad za šta je preduslov osiguranje putovanja.

"Kada nema prometa, odnosno putovanja, nema ni rizika za osiguravajuće kuće, pa tako premija ne treba da se plaća paušalno nego treba da zavisi od prometa", rekao je Seničić.

Agencije očekuju da, kako je rekao, sa novim ministrom trgovine rade na izmeni Pravilnika o garancijama za putovanja, jer u ovim uslovima iznosi za garancije su preveliki.

Pravilnik o vrsti, visini i uslovima garancije putovanja osiguranja koji je nedavno usvojen na predlog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije predvidja četiri kategorije bankarskuh garancija.

Kada su osiguravajuće kuće najavile da, će se zbog visokog rizika zbog pandemije korona virusa povući iz posla osiguranja putovanja država je podsetila da garancije mogu da izdaju i banke.

Pravilnik predvidja da vrednost bankarske garancije, zavisno od veličine agencije, iznosi od 200.000 evra do 400.000 evra.

Turistički radnici su prošle nedelje predali zahteve Vladi Srbije u kojima se traži rešenje problema polisa, bespovratna pomoć od jednog do pet miliona dinara, zavisno od veličine agencije, odlaganje i otpis poreza.

Ukupna vrednost nerealizovanih putovanja je oko 85 miliona evra a državna pomoć bi ako bi se uvažili svi zahtevi iznosila oko 15 miliona evra, tvrde turistički radnici.

"Do sada je otkazano 120.000 putovanja za 300.000 putnika", rekao je Seničić.


Izvor: Beta

Comments (0)

Connected news

Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...
Tourism
Veliko interesovanje bugarske privrede za Beograd i Srbiju
14. March 2024
Na 40. jubilarnom sajmu turizma u Sofiji, najvećoj turističkoj manifestaciji u Bugarskoj,...