Opština Irig razmatra stvaranje uslova za izgradnju žičare Vrdnička kula-Vrdnik

06. November 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Opština Irig naručilac je izrade prostornog plana, čiji je nosilac Služba za imovinsko- pravne poslove i urbanizam, dok je obrađivač JP Zavod za urbanizam Vojvodine iz Novog Sada.

Donošenjem ovog Prostornog plana stvara se osnov za uređenje i izgradnju građevinskog zemljišta u građevinskom području naselja Velika Remeta, Grgeteg, Dobrodol, Кrušedol Prnjavor, Кrušedol Selo, Mala Remeta, Neradin, Rivica i Šatrinci i građevinskog zemljišta van građevinskog područja naselja, kao i uslovi za dalju razradu Planom obuhvaćenog prostora.

Ukupna površina područja obuhvaćenog okvirnom granicom obuhvata Prostornog plana iznosi oko 230 km2.

U prostornom i u strateškom smislu, Prostorni plan treba da afirmiše opštinu Irig kao centralnu fruškogorsku turističku destinaciju u oblasti zdrastvenog, wellness, poslovnog, vinskog, gastronomskog i verskog turizma, sa zakonski definisanim turističkim prostorom, koji sistemski generiše i dalje distribuira aktivnosti ka efikasnijem valorizovanju sveukupnih razvojnih potencijala čitave destinacije Fruška gora.

Jedan od osnovnih ciljeva u oblasti saobraćajne infrastrukture je izgradnja novih saobraćajnih kapaciteta, višetračnog puta Novi Sad-Irig-Ruma (tunel kroz Frušku Goru), čijom realizacijom će se ostvariti nova veza (poprečna veza sa E-75/E-70) i značajno minimizirati troškovi transporta.

Kada je reč o energetskoj infrastukturi, jedan od ciljeva je stimulisanje primene novih tehnologija proizvodnje energije, naročito onih koje doprinose racionalnom korišćenju, štednji energije i zaštiti životne sredine, kao i korišćenju obnovljivih izvora energije.

Razmatrajuću turizam, jedan od ciljeva je stvaranje uslova za izgradnju žičare Vrdnička kula-Vrdnik.

Razmatra se i gasifikacija naselja u skladu sa osnovnim principima održivog razvoja u cilju smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte i favorizacija upotrebe obnovljivih izvora energije.

Takođe i izgradnja kanalizacione mreže i uređaja za prečišćanjanje otpadnih voda za sva naselja i turističke lokalitete na teritoriji opštine, regulisanje režima bujičnih vodotokova na teritoriji opštine Irig, kao i sanacija i rekultivacija postojeće opštinske i neuređenih deponija i drugih degradacionih punktova na teritoriji Opštine.

U zavisnosti od veličine naselja, prirodnih i stvorenih uslova definisane su sledeće namene: centralni sadržaji, površine za porodično stanovanje, površine za privredne delatnosti (površine za industriju i proizvodnju i površine za komercijalne delatnosti), površine za sport i rekreaciju, zelene površine, površine i objekti za saobraćajnu infrastrukturu i površine i objekti u funkciji vodoprivredne delatnosti,potocikroz naselja ipovršine za groblja(i stara groblja).

Кoristeći svoje komparativne prednosti, a imajući u vidu ukupne i posebne potencijale opštine Irig, osnovni razvojni prioritet treba da bude revitalizacija ukupne privrede i razvoj efikasne privredne infrastrukture, uz aktivnu i atraktivnu politiku privlačenja investitora, uz imperativ zaštite i očuvanja životne sredine,a u cilju poboljšanja kvaliteta života stanovništva.

Izradom Prostornog plana očekuje se prostorno, funkcionalno, ekonomski, socijalno i ekološki uravnotežen urbani razvoj naselja Opštine, jačanje identiteta naselja na osnovu kulturne, prirodne i privredne matrice, racionalno korišćenje resursa, usaglašavanje prostorno-funkcionalne matrice svakog naselja sa kapacitetima sredine, razrešavanje konfliktnih interesa i razvojnih problema u prostoru, podizanje kvaliteta fizičkog prostora, zaštita javnog interesa, javnih dobara i javnog prostora.

Dokumentaciju potražite OVDE.


Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...