Oporavak Wizz Air-a pod znakom pitanja

26. August 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Mađarski avio-prevoznik Wizz Air upozorio je u utorak da bi njegov brzi oporavak od posledica koronakrize mogao biti doveden u pitanje upozorenjima i ograničenjima vezanim za Covid 19 koja su omela putovanja širom Europe.

Niskotarifna avio-kompanija proteklih godina se proširila iz istočne na zapadnu Evropu i spada među prevoznike koji se najbrže oporavljaju od krize koju je uzrokovao Covid-19. Trenutno Wizz Air leti sa 80 posto prošlogodišnjih kapaciteta.

Podaci o avio-kartama pokazali su u međuvremenu da je oporavak putovanja u Evropi počeo da usporava u avgustu i Wizz je saopštio da je 80 posto kapaciteta najviše što mogu da postignu u trenutnim okolnostima.

- U narednom periodu prevoznici će zadržati postojeći nivo kapaciteta ili će se on malo smanjiti - rekao je za Reuters izvršni direktor Wizz Air-a Jozsef Varadi.

Ryanair je prošle nedelje saopštio da odustaje od planiranog pokretanja 70 posto kapaciteta do oktobra i najavio skromniji plan a easyJet namerava da leti najkasnije u četvrtom tromesečju sa 40 posto prošlogodišnjih kapaciteta.

Wizz Air nije odustao od planiranog širenja poslovanja uprkos pandemiji. U protekla tri meseca najavili su deset novih baza, iako Varadi priznaje da nisu "imuni na kratkoročne probleme“.

U predstojećem razdoblju kompanija namerava da izgradi 20 avio-baza na londonskom aerodromu Gatwick a od plana ih nije odvratila ni britanski 14-dnevni karantin za povratnike iz Španije, Francuske i Hrvatske.

- Za sada se možemo nositi sa situacijom u Velikoj Britaniji - tvrdi šef Wizz Air-a, objašnjavajući da je kompanija prilagodila svoje kapacitete i preusmerila letove iz Hrvatske u Portugal, koji je isključen iz liste za karantin.

Wizz Air-ovi planovi o bazi u Gatwicku zavisiće pak o tome hoće li Evropska unija prevoznicima zbog Covida 19 i dalje dopuštati da zadrže termine na aerodromima iako ne ispunjavaju kriterijum minimalnog broja letova.

Većina kompanija traži od Komisije da im to omogući dok je Wizz protiv toga jer će moći da se proširi na Gatwick-u budu li konkurenti prisiljeni da se odreknu slotova.

Izvor: SEEbiz

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...