Oko milion turista iz Srbije na letovanju u inostranstvu

09. August 2017
Oko milion turista iz Srbije na letovanju u inostranstvu

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta Aleksandar Seničić rekao je da to udruženje očekuje da ove godine u inostranstvu letuje oko milion srpskih turista, od čega će najveći broj biti u Grčkoj. Parking u bloku 42 na Novom Beogradu koji je do sada korišćen za polazak turističkih autobusa predviđen je za izgradnju nove autobuske stanice, pa se ne može više koristiti za turističke autobuse.

Aleksandar Seničić je rekao da su očekivanja da do kraja letnje sezone broj srpskih turista, koji letuju u organizaciji turističkih agencija, u Grčkoj bude između 650.000 i 700.000, a zajedno s individualnim aranžmanima, oko 950.000 turista.

- Turska je za naše turiste druga destinacija po svom značaju već godinama. Prošle godine su posete bile smanjene zbog terorizma, ali ove godine se stanje normalizuje, i do ovog trenutka je tamo boravilo oko 80.000 naših turista - naveo je Seničić.

Dodao je da se u Turskoj do kraja letnje sezone očekuje oko 100.000 srpskih turista i da su Italija i Španija destinacije koje se godinama "vraćaju" na srpsko tržište.

- U Crnu Goru otputuje možda najveći broj naših putnika posle Grčke, ali većina njih tamo letuje u sopstvenom aranžmanu - rekao je Seničić.

Govoreći o pritužbama srpskih turista za letovanja u inostranstvu, Seničić je rekao da ih ove godine ima oko 15 odsto više u odnosu na prošlu godinu, ali da "njih 55% nije relevantno".

- Naši turisti se najviše žale na kvalitet smeštaja, higijenu, udaljenost od mora, kvalitet ishrane - naveo je Seničić.

Nedostatak turističkog terminala 

Potpredsednik Upravnog odbora Jute Milan Lainović rekao je da je najveći problem letnje sezone nedostatak turističkog terminala u Beogradu za polazak autobusa.

- Turistički autobusi polaze sa različitih mesta koja nisu bezbedna za putnike, kao što su različite ulice, auto-put, mesta na kojima ne možete kontrolisati ko je sve tu prisutan, pa često dolazi i do krađa - rekao je Lainović.

Ističe da je parking u bloku 42 na Novom Beogradu koji je do sada korišćen za polazak turističkih autobusa predviđen za izgradnju nove autobuske stanice, pa se ne može više koristiti za turističke autobuse.

- Problem nedostatka turističkog terminala se tiče svih gradova u Srbiji - rekao je Lainović.

Dodao je da turističko stajalište ne mora da bude u centru grada, ali da treba da bude pristupačno gradskom prevozu, da ima osnovne higijenske uslove i da radi po ustaljenim standardima turističkog poslovanja.

Član Upravnog odbora Jute Vladimir Vlaho rekao je da je ovog leta povećan broj krađa i da se dosta obijaju automobili na plažama.

Dodao je da se srpski turisti žale i na nestašicu vode u pojedinim letovalištima u Grčkoj.

- Nadležni u Grčkoj su nam objasnili da nisu znali za kvarove na vodovodu dok potrošnja vode nije povećana - rekao je Vlaho.

Izvor: Beta

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...