Održana kreativna radionica PKS - Regionalnom saradnjom do novih potencijala u turizmu

09. October 2018

U okviru Međunarodnog sajma LORIST u Novom Sadu, 5. oktobra 2018. održana je kreativna radionica u organizaciji Udruženja za turizam PKS sa predstavnicima turističke industrije Srbije i regionalnih komora poput Privredne / Gospodarske komore Federacije BiH i Privredne komore Crne Gore. Cilj radionice je bio da se umreže privredni subjekti, kulturne baštine i prirodne lepote kroz tematske turističke programe u Srbiji, kao i da se nastavi saradnja sa zemljama regiona u kreiranju zajedničkih turističkih proizvoda.

Predstavnik Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH, predsednik mostarske komore Marko Šantić naglasio je značaj saradnje našeg Regiona kroz KIF - Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana i učešće u Jadransko–Jonskom programu, predloživši da se dosadašnji zajednički proizvodi prošire i na teritoriju Hercegovine. Sekretarka odbora Udruženja za turizam Privredne komora Crne Gore Sanja Marković je naznačila značaj izrade zajedničkih turističkih proizvoda u Regionu i kao primer navela proizvod "Wild Soul of Europe" koji je izrađen u saradnji sa Privrednom komorom Srbije. Članice privrednih komora su izradile 7 programa koje su zasnovane na aktivnom turizmu.
 
Aleksandar Srdić, direktor marketinga beogradske kulturne mreže i "Beer festa" je u svom izlaganju istakao značaj manifestacija za region kao dodatnu vrednost svake destinacije. Za svaku destinaciju je od izuzetnog značaja prisustvo regionalne, domaće publike kao i gostiju sa dalekih tržišta, istakao je Srdić.
 
Ispred "Danube competence centra" nastupio je Boris Čamernik koji je pozvao prisutne da apliciraju u fondovima predviđenim Dunavskom strategijom jer je prednost data regionalnim projektima. Kao primer dobrih praksi naveo je biciklističke i kulturne rute koje su promovisale receptivne turističke agencije.
 
Dikretorka marketinga "MK Mountain Resort" Svetlana Kostić istakla je da se njihova kompanija vodi idejom da se razvijaju destinacije, a ne hoteli iako je kompanija najveći investitor u regionu sa hotelima u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji. Kostić je takođe predstavila iskustvo svoje kompanije u produžavanju skijaške sezone i razvoju Kopaonika kao letnje destinacije za aktivni odmor.
 
U ime "Trippin Serbia" nastupile su predstavnice Aleksandra Miladinović i Tanja Vasojević. One su predstavile 10 omiljenih destinacija u Srbiji koje je ova "putujuća petorka" obišla, prešavši 13 hiljada kilometara za dve godine.
 
Svi učesnici tribine su dobar put ka zajedničkim projektima videli kroz saradnju zimskih centara na Balkanu tj. predstavljanju zajedničke ponude na tri destinacije: Jahorini, Kopaoniku i Žabljaku.

Na samom kraju druženja, učesnici su imali priliku da pokažu svoju kreativnost tako što su dobili zadatak da, podeljeni u timove, osmisle različite regionalne turističke ture na osnovu nasumično izvučenih destinacija.

Pobedničku turu, koja je osvojila najviše glasova učesnika kreativne radionice, prezentovali su Ljubiša Nešovanović, direktor turističke agencije Robinson Travel i Biljana Bosnić Ognjenović, novinar-urednik časopisa Turistički Svet. Ova tura, simbolično nazvana "Đavolja rabota - Lepota poroka", startovala bi u Nišu, a nastavila se preko Vranja i Vražjeg kamena, potom Đavolje varoši i Prolom banje, te Tirane i Drača, pa do Ade Bojane, sa završnicom na Skadarskom jezeru i podgoričkom aerodromu.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...