Odobrena prva faza izgradnje gondole na Zlatiboru

28. July 2017

Ministarstvo građevinarstva Srbije dodelilo je u četvrtak, 27. jula, građevinsku dozvolu Opštini Čajetina kao investitoru za prvu fazu izgradnje gondole Zlatibor-Tornik čija je predračunska vrednost 200 miliona dinara, saopštila je ta opština.

Ti radovi, kako se navodi u odluci Ministarstva, obuhvataju izgradnju krajnje stanice Tornik s pratećim objektima.

U odluci je navedeno i da građevinska dozvola prestaje da važi ako radovi ne počnu u roku od dve godine od dana pravnosnažnosti rešenja.

Na osnovu te odluke investitor se obavezuje da pre izdavanja upotrebne dozvole izvrši spajanje nabrojanih zemljišnih katastarskih parcela u građevinsku parcelu, i da osam dana pre početka izvođenja radova prijavi početak građenja objekta Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Investitor se obavezuje da obezbedi stručni nadzor izgradnje, navodi se u rešenju i dodaje da se za radove ne obračunava doprinos za uređenje građevinskog zemljišta.

Ovo rešenje je, kako je navedeno, konačno u upravnom postupku i protiv njega se ne može uložiti žalba, ali se može pokrenuti upravni spor, podnošenjem tužbe Upravnom sudu Srbije u roku od 30 dana od dana prijema rešenja.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture odluku je donelo rešavajući po zahtevu investitora Opštine Čajetina, po ovlašćenju JP Gold gondola Zlatibor, za izdavanje građevinske dozvole za faznu izgradnju žičare Zlatibor-Tornik, na teritoriji Opštine Čajetina.

Opština i Ministarstvo su se mesecima javno sporili oko namere Opštine da izgradi žičaru i oko statusa zemljišta na kojem bi bila, a Opština je u dva navrata "radnim akcijama" samovoljno počinjala izgradnju, i u Beogradu je priredila demonstracije protiv stava Ministarstva.

Direktorka javnog preduzeća Gold gondola Zlatibor Bojana Božanić izjavila je da će građevinski radovi na izgradnji poslednje stanice gondole na Zlatiboru sa pratećim objektima, na vrhu Tornik, početi sledeće nedelje i biti završeni do kraja leta.

Božanić je, kako je saopšteno, napomenula da je reč o dozvoli za samo jednu i to, poslednju fazu, gde je zemljište u vlasništvu opštine Čajetina i izrazila nadu da će, u međuvremenu, biti rešene administrativne prepreke za dobijanje dozvola za ostale četiri faze gradnje gondole.

- Tu, pre svega, mislim na rešavanje vlasništva nad zemljištem u svojini Srbije, gde je držalac privatizovani Poljoprivredni kombinat Zlatibor. Na svakoj od preostale četiri faze postoji problem pomenutog državnog zemljišta za koji treba da se utvrdi vlasništvo, a procedura u Republičkom geodetskom zavodu se već četiri meseca ne pokreće - rekla je Božanić i dodala da su se obratili i premijerki Ani Brnabić.

Ona je istakla da je za ovu investiciju vrednu 13 miliona evra opština Čajetina izdvojila novac iz sopstvenih sredstava.

- Gondola će od samog početka rada biti profitabilna i, već u prvoj godini, prihodovati oko 2 miliona evra - rekla je ona i dodala da će, na duži period, doprineti modernizaciji i unapređenju postojeće turističke ponude Zlatibora i otvaranju novih radnih mesta.

Izvor: Beta

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...