Od ugljenokopa do nautičke regije

08. August 2022
Foto: Krsta Pašković
Foto: Krsta Pašković

Laipcig – Svetska konferencija o rekama i kanalima (WCC 2022)

Nakon dvogodišnjeg odlaganja, u Lajpcigu je 2022. godine organizovana Svetska konferencija o rekama i kanalima (WCC 2022). Iako u otežanim uslovima zbog nastale situacije, konferencija je održana u periodu od 30. maja do 3. juna, uz prisustvo 330 učesnika iz 20 zemalja I održanih 95 prezentacija.

O Fantastičnom projektu koji je planiran da traje 50 godina, u kome je planirano da se od rudnika uglja ta oblast reorganizuje u nautičku regiju, koju popularno zovu Nemačko more. Organizatori su predvideli pre- i postkonferencijska studijska putovanja kako bi se učesnici detaljnije upoznali sa onim šta je do sada realizovano i šta se dalje planira, te su učesnici posetili najvažnije objekte i jezera te regije. Po svedočenju učesnika, izuzetno je bilo videti kako se jedna praktično devastirana regija pretvara u nautičku. Brojna jezera koja su povezana kanalima, pristani, marine, sportski kompleksi kao što su „pista“ za rafting, kajak na brzim vodama i ostalo, konkretan su primer kako oživeti jednu takvu regiju.

Interesantno je i to što je ta regija pre 20 godina bila uništeni prirodni pejzaž kopovima lignita, a onda se “ranjen“ od rudnika uglja pretvara u nemački jezerski region. Planirano je da se projekat „Život posle lignita“ završi 2060. godine (dakle u naredne 38 godine). U okviru projekta stvorena su 24 veštačka jezera I 140 kvadratnih kilometara površine vode koja je dostupna za kupanje i plovidbu. To je jedna trećina površine jezera više nego pre rudarstva lignita. Time je Lusatsko jezersko područje danas najveći evropski prostor veštačkih jezera. Istovremeno, regija Lajpciga koristi 70 kvadratnih kilometara površine vode za nautički turizam. Zanimljivo je da su posle ove transformacije stanovnici te regije prestali da se iseljavaju, a izgrađene su i nove kuće, odnosno vile na obali jezera. Tako je došla nova klijentela koja tu dolazi da iskoristi svoje slobodno vreme i provede godišnji odmor. Mnoge takve regije u Srbiji, kao što su na primer Požarevačka, Kostolac ili Lazarevac, mogle bi da iskoriste stečena iskustva regije Lajpciga, pa da se tako nešto i kod nas uradi.

Krsta Pašković, inače višegodišnji redovni učesnik svetskih konferencija o rekama i kanalima i član udruženja IWI (dva puta je bio u studijskom obilasku Lajpciga tokom lobiranja da taj grad bude domaćin WCC) je bio sprečen da ove godine bude i lično prisutan. Ipak, zahvaljujući svom renomeu kako među organizatorima WCC, tako i udruženju IWI, uspeo je da njegova knjiga na engleskom jeziku „Fundamentals of Nautical Tourism & Potential Development in Serbia – Issues and Experiences“ na konferenciji bude prezentovana od strane Rudy Van der Ween-a (inače predsednika IWI udruženja).

Može se zaključiti da je velika šteta što niko iz nadležnih institucija za ovu problematiku (ekologija, rudarstvo, saobraćaj, turizam) u Srbiji nije prisustvovao ovoj konferenciji, specifičnoj po temi kako revitalizovati jednu devastiranu regiju.

Tekst i fotografije priredio Ing. Krsta Pašković, dugodišnji član predsedništva IWI udrženja i predsednik udruženja Dunavski propeller.
- IWI, Inland Waterway International

Više informacija: wccleipzig2022.com

Comments (0)

Connected news

Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...
Tourism
Bespovratna sredstva za 82 projekta u cilju razvoja ruralnog turizma
10. July 2024
Radna grupa za odlučivanje o učešću u finansiranju projekata razvoja i unapređenja...
Tourism
Nove direktne avio-linije do NR Kine
03. July 2024
Počev od 30. septembra 2024. godine, Air Serbia će uspostaviti direktne letove između...