„Od srpskog varoškog doma do jugoslovenskog glamura“: Promenada znamenitim mestima i kulturnim dobrima Grocke

29. September 2021
„Od srpskog varoškog doma do jugoslovenskog glamura“: Promenada znamenitim mestima i kulturnim dobrima Grocke
U okviru manifestacije „Dani evropske baštine“, Centar za kulturu Grocka i „Beograd za početnike“ pozivaju na promenadu znamenitim mestima i kulturnim dobrima Grocke „Od srpskog varoškog doma do jugoslovenskog glamura“ u subotu 2. oktobra u 12h. 
 
Nakon okupljanja u gostoljubivoj toplini Rančićeve kuće, srpskom varoškom domu i sedištu Centra za kulturu Grocka, domaćički tandem u sastavu Zorica Atić, istoričarka umetnosti-kustos, i Smiljana Popov, autorka i urednica TV serijala „Beograd za početnike”, otkriće publici da je Grocka, sem po živopisnim pejzažima pod voćnjacima i vinogradima s pogledom na reku, jednako čuvena i po znamenitim mestima i vrednim kulturnim dobrima.
 
Uz obilje istorijskih zanimljivosti, priča o kulturnim dobrima Grocke potpuno je u duhu velike evropske manifestacije koja slavi kulturno nasleđe i čuva ga od zaborava - Rančićeva kuća, Legat dr Aleksandra Kostića, Gročanska čaršija, spomenik Iliji Garašaninu – jedinstven u Srbiji, skulptura Gročanke devojke, Restoran „Vinogradi“... i mnoge druge zanimljivosti očekuju učesnike ove promenade.
 
Znatiželjni posetioci upoznaće se sa varoškim načinom života s početka 19. veka i karakterističnim narodnim graditeljstvom po meri čoveka, kome svedoči vremešna Rančićeva kuća u varoškom sokaku s pogledom na Dunav. Nešto dalje, pruža se Čaršija, deo nekadašnjeg Carigradskog druma i srce gročanske varoši, čuvena ambijentalna celina od velikog značaja za Srbiju. U rangu je Kosančićevog venca i starog jezgra Zemuna, i ima najviše sačuvanih starih srpskih kuća - zaštićenih spomenika kulture u čitavom Beogradu.
 
Negujući kulturu sećanja, kraj biste Ilije Garašanina i potom u Legatu dr Aleksandra Kostića promenada je začinjena dirljivom pričom o znamenitim Gročanima i Beograđanima poput Ilije Garašanina, prof. dr Aleksandra Kostića i prof. dr Smilje Kostić-Joksić, koji su svojim delovanjem omogućili napredak i razvoj Srbije i ostavili neizbrisiv trag u Grockoj. Restoran „Vinogradi“ je u staroj Jugoslaviji bio stecište umetničke elite i stranih delegacija, a svojim panoramama privlačio je brojne posetioce i izletnike, počev od jugoslovenskog predsednika Tita, i zaslužio kompliment da "ima pogled lepši nego sa meseca"...
 
NAPOMENA: Promenada je slobodna, uz poštovanje zdravstvenih mera zaštite.
 
Smiljana Popov
novinarka, autorka & urednica emisije "Beograd za početnike"
 
 

 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Srbija i Grčka nastavljaju uspešnu saradnju u oblasti turizma
23. May 2022
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Tatjana Matić i...
Tourism
Porast deviznog priliva od turizma za 43,5%
23. May 2022
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, izjavila je da su poslednji...
Tourism
Dubai za svačiji džep
23. May 2022
Pored sunčanog perioda tokom cele godine, Dubai nudi i obilje pristupačne trpeze, izlete za...
Tourism
„Tour de Fruška“ od 20. do 22. maja
18. May 2022
„Tour de Fruška“ je jedinstvena trodnevna manifestacija, namenjena svim...