Od sledeće godine poskupljenje avio karata i hotelskog smeštaja

26. July 2018
Od sledeće godine poskupljenje avio karata i hotelskog smeštaja

Rast cena nafte i ukupni svetski rast doprineće porastu cena avionskih karata ali i hotelskog smeštaja što će turisti osetiti već od naredne sezone.

Asocijacija „Global biznis travel” objavila je juče kako se očekuje da u 2019. godini avionske karte poskupe 2,6 odsto dok bi cene u hotelima mogle da porastu 3,7 odsto. Ova industrija procenjuje da će na nekim tržištima, poput Indije, Novog Zelanda, Norveške, Nemačke i Čilea, poskupljenja biti i drastičnija i da će putnike prevoz avionom do željenih letovališta koštati čak sedam odsto više nego do sada.

Međunarodno udruženje za avionski saobraćaj dalo je nedavno slične prognoze ističući da se posle 2011. prvi put očekuje značajnije poskupljenje avionskih karata.

– Troškovi avio-saobraćaja rastu, uključujući troškove goriva i rada, prisiljavajući prevoznike da pokušaju da podignu cene ili dodatnu naplatu za gorivo kako bi se održale marže – navodi se u izveštaju koji prenose evropski mediji.

Predviđanja za 2019. sugerišu kako će porast hotelskih cena biti podstaknut povećanom tražnjom za avionskim letovima. Očekuje se da će se cene hotelskih soba u SAD i Evropi povećati više od pet odsto, u Severnoj Americi 2,1 odsto, a da će u Latinskoj Americi pasti 1,3 procenta. Velike hotelske kompanije, nedavno su objavile kako ove godine beleže snažan rast prihoda po raspoloživoj sobi u Aziji i Evropi. Uprkos pozitivnim predviđanjima, 2019. godina ostaje rizična zbog globalne situacije, trgovinskog rata i neizvesnosti u vezi sa bregzitom. Navodi se da američko-kineski trgovinski rat još nije doveo do vidljivog pada potražnje za poslovnim putovanjima, ali da to predstavlja negativni rizik za poslovnu turističku industriju.

Aleksandar Seničić, predsednik „Jute” ističe da su ovakve prognoze realne. Do sada su cene, kako kaže, uglavnom mirovale ali će turbulencije na tržištu nafte očekivano dovesti do poskupljenja karata pa i hotelskog smeštaja, zbog veće tražnje.

– Ono što primećujemo je da se kod čarter letova već događaju promene. Zbog visokih cena nafte najveći broj avio-kompanija sada je na gubitku. Taj trend ide u prilog da cene goriva neće padati i to za posledicu ima poskupljenje u turističkoj industriji – kaže Seničić. Objašnjava da se cene avio-letova najčešće formiraju i objavljuju dva puta godišnje. Zimi i leti. Tada kompanije imaju mogućnost izmena cena osnovnih tarifa. Sve ide ka tome, dodaje, da će već u nastupajućoj zimskoj sezoni cene avio-karata biti skuplje od dva do četiri odsto, posebno za daleke destinacije, odnosno duge linije gde je najveća potrošnja goriva.

– Što se tiče hotela takođe se pretpostavlja rast jer je u većini hotela nafta glavni energent. Za sada nema poskupljenja, osim ove godine u skijaškoj sezoni u Švajcarskoj i Austriji. Ne verujem da je razlog samo gorivo već i velika potražnja za hotelskim smeštajem – kaže naš sagovornik. Kada je reč o Grčkoj, gde naši građani najčešće odlaze na odmor, Seničić na osnovu aktuelne sezone ističe da su cene hotelskog smeštaja rasle. Objašnjava da poslednje dve, tri godine Grčka beleži fantastične rezultate i porast broja turista iz Evrope. Ako tamo odlazi milion naših građana kaže da je svih ostalih 15 do 20 puta više. Velika tražnja za Grčkom, kao destinacijom, uslovila je povećanje cena, ali na to su uticale i obavezne takse koje hotelijeri u ovoj zemlji naplaćuju od početka ove godine.

Izvor: Politika

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...