Obrazovno-kulturni centar „Vuk Karadžić“, Tršić: U službi kulture i turizma

04. August 2019
Foto: Centra za kulturu Vuk Karadžić
Foto: Centra za kulturu Vuk Karadžić
Foto: Centra za kulturu Vuk Karadžić
Foto: Centra za kulturu Vuk Karadžić
Foto: Centra za kulturu Vuk Karadžić
Foto: Centra za kulturu Vuk Karadžić
Foto: Centra za kulturu Vuk Karadžić
Foto: Centra za kulturu Vuk Karadžić
Foto: Turistički Svet
Foto: Turistički Svet
Foto: Turistički Svet
Foto: Turistički Svet

Kada je pre nepune dve godine, odlukom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u Tršiću – zavičaju oca srpske pismenosti, otvoren Obrazovno-kulturni centar “Vuk Karadžić”, svima je bilo jasno šta je vizija osnivača, ali je danas još jasnije da je s ovim modernim centrom i Loznica i Srbija dobila ustanovu iz koje izlaze ne samo obrazovaniji i bolji ljudi, borci za očuvanje nacionalnog identiteta, već i pravi ambasadori naše zemlje širom sveta. Sa ovim centrom, koji predstavlja jedan atraktivni, multifunkcionalni smeštajni objekat, obogaćena je istovremeno i turistička ponuda i Tršića i Loznice.

Posle gotovo pet godina, koliko je trebalo da prođe od ideje do realizacije, krajem 2017. u Tršiću je, odlukom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, otvoren jedinstveni Obrazovno-kulturni centar „Vuk Karadžić“, s ciljem da postane mesto koje će okupljati mlade ljude spremne da negujući i štiteći svoj jezik i pismo, rade na očuvanju nacionalnog identiteta.

- Organizovanjem radionica, kampova, terenske prakse, naučnih skupova - vezanih za izučavanje istorije srpske književnosti, folkloristike, kulturnog nasleđa, kao i srpskog jezika i ćiriličnog pisma, osnaživanjem i lične i kolektivne svesti o svojim korenima – mladi ljudi iz zemlje ali i iz sveta, u ovom centru, prema rečima Aleksandre Purić, vršioca dužnosti direktora, uspešno ostvaruju viziju osnivača. 

S druge strane, izgradnja OKC „Vuk Karadžić“ u Tršiću - turističkom mestu od nacionalnog značaja, rešen je donekle i problem nedostatka smeštajnih kapaciteta. Tokom Vukovog sabora, najveće kulturne manifestacije u Srbiji, u Tršić se sjati oko 100.000 turista koji ranije nisu imali gde da spavaju. Tako se njihov boravak u Tršiću svodio na jednodnevni izlet, umesto bar na vikend ili koji dan više, a turistička privreda i opštinski budžet po tom osnovu ostajali uskraćeni za značajna sredstva.

Moderno, u skladu s prirodom

Sa izgradnjom Obrazovno-kulturnog centra „Vuk Karadžić“ - modernog zdanja na 3.100 kvm, sa 40 smeštajnih jedinica i ukupno 144 ležaja, mnogo toga se promenilo nabolje. Objekat je planiran za đački turizam, pa otuda i veći broj višekrevetnih soba, što nimalo ne utiče na kvalitet smeštaja. Naprotiv, predstavlja prednost u bavljenju omladinskim i porodičnim turizmom, što je i njihov poslovni cilj.  Sobe su komforne, savremeno opremljene, svaka ima svoje kupatilo u rangu hotela sa 3 ili 4*, sve je besprekorno čisto i uredno, uključujući i javne prostore objekta, čiji su zidovi puni umetničkih slika. A za to i sve drugo, zaslužno je samo 15-oro zaposlenih, izuzetno ljubaznih i predusretljivih ljudi.

Objekat je, inače, rađen od prirodnog materijala – uglavnom drvo i kamen, a svojim arhitektonskim rešenjem potpuno je uklopljen u sredinu, s kojom gradi jedinstvenu prirodnu celinu, uz puno poštovanje principa „zelenog graditeljstva“. 
 
- Čitava investicija - kaže direktorka Purić, vredna je 360 miliona dinara, od čega je 60 % finansirano iz budžeta lokalne samouprave a 40% je finansiralo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Inače, u Tršiću, Centar za kulturu iz Loznice ima svoje vajate u kojima su muzeji jezika i pisma, Kuća pisaca, Vukova spomen kuća i muzeji za eksponate sa umetničkih  kolonija. Sve je to trebalo sklopiti u jednu celinu sa novim centrom, tako da svi međusobno sarađuju i da ništa tematski ne odskače. Urađen je sjajan posao i napravljen kompleks koji pruža obilje sadržaja svojim posetiocima.

Prošle godine održano je tokom leta 5 fantastičnih radionica, folkloristički kamp, tokom Vukovog sabora u posetu su došli slavisti iz čitavog sveta, pevale su se tradicionalne srpske pesme, igrala kola... Bilo je mladih iz čitave Srbije, a nekoliko i iz Republike Srpske. Ove godine očekuje se da će ih biti mnogo više.

Visok kvalitet, cene – prihvatljive

- Pošto nauka nije profitabilna, moramo i sami da zarađujemo, ali je olakšavajuće to što ne moramo da jurimo profit – kaže direktorka, dodajući da su od osnivača dobili dozvolu da rade na komercijalnoj osnovi, ali po vrlo prihvatljivim cenama (ležaj u 3-krevetnoj sobi, – 1.320 dinara, u 5-krevetnoj – 990, doručak je 300 dinara, a 60 dinara boravišna taksa). U tome će im svakako biti od koristi vrlo moderna, dobro opremljena kuhinja i restoran. Kapacitet kuhinje je 500 obroka dnevno, što je, kažu, za sada sasvim dovoljno. Dve kongresne sale, kapaciteta 50 i 80 mesta, internet sala, učionica i veliki holovi i terasa duž čitavog objekta koji mogu dobro da se iskoriste kad zatreba, recimo za timbildinge i radionice u prirodi – biće vrlo upotrebljivi multifunkcionalni profitni centri. Njihovu ponudu upotpuniće, na inicijativu direktorke, već ovog leta, velika biblioteka, stacionirana na više mesta, sa mnoštvom knjiga za čiju će nabavku biti zaduženo resorno Ministarstvo.

Kako saznajemo, po istom principu, u najavi je otvaranje šest ovakvih centara u Srbiji. Prvi sledeći je - Beloj Crkvi.

Ljiljana Rebronja

Comments (0)

Connected news

Tourism
Na Jahorini uređena pešačka staza duga 16km
02. October 2023
 Povodom Svetskog dana turizma u sredu je na Jahorini otvorena pešačka staza...
Tourism
Air Serbia uvodi letove između Beograda i Porta
29. September 2023
Er Srbija će od 10. novembra 2023. godine uspostaviti direktne letove između Beograda i Porta...
Tourism
TOS obeležio Svetski dan turizma na Turističkom forumu Srbije u Nišu
27. September 2023
Svetski dan turizma, koji se u međunarodnoj turističkoj zajednici proslavlja 27. septembra,...
Tourism
Nova oaza za ljubitelje pešačenja – Vlasina bogatija za 47 km uređenih staza
25. September 2023
Turistička ponuda zaštićenog područja Vlasine bogatija je za 47 kilometara obnovljenih...