Obnova srednjevekovnog zamka Solotnik na Tari

23. December 2020
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ruševine srednjovekovnog zamka Solotnik, koji se nalazi u neposrednoj blizini Bajine Bašte, na obroncima Tare, biće obnovljene po uzoru na originalne metode i tehnike gradnje, te će ovom utvrđenju biti vraćen nekadašnji izgled.

Naime, Opština Bajina Bašta oglasila je tender za izradu idejnog i glavnog projekta rekonstrukcije srednjovekovnog utvrđenja Solotnik.

Kako se navodi u dokumentaciji, projektom je potrebno predvideti celovitu obnovu srednjovekovnog zamka na osnovu svih sačuvanih materijalnih podataka.

- Obnovu zamka potrebno je izvršiti tako da se kružna kula i dvorana mogu koristiti kako za prezentaciju nalaza sa samog lokaliteta, tako i za promociju kulturno istorijskih vrednosti ovog srednjovekovnog utvrđenja i područja na kome se lokalitet nalazi - navodi se u dokumentaciji.

Obnovu zidova, dodaje se, potrebno je predvideti po uzoru na originalne metode i tehnike gradnje, s tim što bi se za spoljašnja lica koristio prvobitno upotrebljen kamen izdvojen prilikom uklanjanja obrušenog gradiva u istoj tehnici i slogu, sa ispunom nedostajućih masa zidova, a za unutrašnja zidanja je potrebno nabaviti kamen iste vrste za obnovu nedostajećih delova građevina.

U kuli i ostalim građevinama sva mesta greda i međuspratnih konstrukcija obraditi, oblikovati i obnoviti prema zatečenim ostacima i dimenzijama.

Kako se ističe, prilikom izvođenja pripremnih građevinskih radova i raščišćavanja potreban je stalni nadzor arheologa, a imajući u vidu specifičnu lokaciju kompleksa, tj. udaljenost od urbanih naselja, dodaje se, neophodno je projektom predvideti snabdevanje električnom energijom i vodom.


Predanja o mitskom blagu


Solotnik je arheološki lokalitet u Solotuši, oko 9 km od Kaluđerskih bara, na istočnoj strani Nacionalnog parka Tara, na kome dominiraju ruševine srednjovekovnog zamka. Utvrđenje je sagrađeno na stenovitom platou.

Okamenjeni krečni malter, brojni nalazi oružja i oskudni ulomci stone grnčarije, ukazali su da je Solotnik užurbano građen i da je osvojen u turskom napad u 15. veku.

Prema lokalnim predanjima, u Solotuši i okolnim selima su postojali rudnici soli, gde se kopalo i zlato, a namena utvrđenja je bila, pre svega, njihova zaštita.

Legenda kaže i da je na ovom lokalitetu zakopano blago, međutim do danas, nije pronađeno.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...