Obnova kuće Mileve Marić u Novom Sadu počinje na jesen

20. July 2018
Obnova kuće Mileve Marić u Novom Sadu počinje na jesen

Rekonstrukcija kuće na broju 20 u Kisačkoj ulici u Novom Sadu, u kojoj su početkom 20. veka povremeno živeli Mileva Marić (1875-1948) i njen suprug Albert Ajnštajn (1879-1955) započeće ove jeseni i biće verovatno završena do kraja godine - rekao je Novostima Siniša Jokić, istoričar i direktor Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Prema Jokićevim rečima, načinjen je predračun za predstojeće radove, a ovih dana biće raspisan tender za odabir izvođača. Obnova će biti finansirana sredstvima koja je Novi Sad dobio od Republike za uređenje fasada u podgrađu Petrovaradinske tvrđave i starog jezgra grada.

- Pošto izvođač radova bude odabran, na jesen će biti započeti radovi koji bi trebalo da budu završeni do kraja ove godine ukoliko to budu dozvolile vremenske prilike - rekao je Jokić.

U februaru prošle godine na fasadu je postavljena tabla sa natpisom da su tu nekada živeli bračni par Ajnštajn i Milevin brat Miloš Marić (1885-1944), naučnik koji je ostatak života proveo u Rusiji, gde ga još uvek pamte po prvim eksperimentima kloniranja u medicini.

U zvaničnim dokumentima kao vlasnici kuće upisani su Milevini i Albertovi potomci, koji žive u Švajcarskoj i u SAD. U dogovoru sa rođacima, fizičar Bernard Cezar Ajnštajn (78), najstarije dete Milevinog i Albertovog sina Hansa Alberta, kuću u Kisačkoj poklonio je Gradu Novom Sadu, uz uslov da ona bude pretvorena u spomen-muzej. Bernard nije dočekao da se njegova želja ostvari - preminuo je 2008. godine.

Obnova ove kuće, kao i njeno pretvaranje u muzej, najavljivano je u više navrata prethodnih decenija, ali se uvek nailazilo na dve prepreke - da stanarsko pravo imaju dve porodice.

Kuću u Kisačkoj ulici 1907. godine izgradio je Milevin otac Miloš Marić (1846-1922). Posle smrti roditelja, kuću su nasledile Mileva Marić Ajnštajn koja je tada živela u Švajcarskoj i njena sestra Zorka. Posle Zorkinog upokojenja, Mileva je brigu u kući poverila svojoj kumi Sidoniji Gajinov koja je u njoj živela sa svojim mužem Đokom.

Izvor: Novosti

Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...