Obeležen Svetski dan turizma

01. October 2018
Obeležen Svetski dan turizma

Povodom 27. septembra, Svetskog dana turizma, visoki zvaničnici Ujedinjenih nacija poslali su poruke turističkoj privredi i turistima širom sveta, sa ciljem doprinosa podizanju svesti o značaju turizma, odnosno njegovih društvenih, kulturnih, političkih i ekonomskih vrednosti.

Svake godine, obeležavajući dan turizma, proslavlja se i određena tema, koja je aktuelna i značajna za promovisanje celokupnog sektora. Ove godine, svetska turistička organizacija UN promoviše vrednosti i potencijale turizma porukom "Turizam i digitalna transformacija”.

Povodom ovog značajnog praznika, generalni sekretar Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO) Zurab Pololikašvili, poslao je poruku svim članovima, uz poziv predstavnicima sektora turizma da se pridruže globalnoj kampanji, da osmisle inovativna rešenja koja bi obezbedila doprinos turizma ukupnom ekonomskom napretku.

"Ove godine, Svetski dan turizma naglašava potrebu za ulaganjem u digitalne tehnologije, koje mogu pomoći u promovisanju ambijenta za inovacije i preduzetništvo u turizmu. Živimo u sve povezanijem i međusobno zavisnom svetu sa digitalnim dostignućima koja menjaju način na koji se informišemo, menjamo ponašanje i podstičemo inovacije. Nisu nam potrebni samo novi alati, već i novi kapaciteti i načini razmišljanja. U porodici Ujedinjenih nacija dizajniramo inovativne projekte, inicijative i partnerstva.

Obim globalnog turizma i njegov uticaj na mnoge druge sektore i sve ciljeve održivog razvoja postavlja ga na čelo društvene odgovornosti, koja danas ide ruku pod ruku sa inovacijama na svim nivoima. Korišćenje inovacija i digitalni napredak pruža turizmu mogućnosti za poboljšanje inkluzije, jačanje lokalnih zajednica i efikasnije upravljanje resursima, između ostalih ciljeva u širem programu održivog razvoja. Digitalna transformacija se tiče obezbeđivanja koristi za sve, a mi se trudimo da turizam daje doprinos ovoj globalnoj posvećenosti”, poručio je Pololikašvili.

Centralni događaj u Budimpešti

Skup povodom obeležavanja Svetskog dana turizma na temu „Turizam i digitalna transformacija“ ove godine održan je u Budimpešti. Na skupu su učestvovali državni sekretar za turizam Miroslav Knežević i pomoćnik ministra Renata Pindžo.

Knežević i Pindžo su se u Budimpešti sastali sa generalnim sekretarom Svetske turističke organizacije Zurabom Pololikašvilijem i tom prilikom ga upoznali sa sistemskim reformama koje Srbija preduzima sa ciljem digitalizacije turizma.

Knežević je naglasio da se u Srbiji intenzivno radi na uvođenju jedinstvenog i centralizovanog informacionog sistema E-turista, ali i da se preduzimaju koraci za pružanje sistemske podrške inovacijama u turizmu.

Srpska delegacija se sastala i sa predsednicom Svetskog saveta za putovanja i turizam Glorijom Gevarom, sa kojom su takođe razgovarali o digitalizaciji turizma ali i o inovacijama i mogućnostima njihovog finansiranja.

Na skupu u Budimpešti proglašeni su polufinalisti prvog UNWTO Tourism Startup takmičenja, koji su pokrenuli UNWTO i Globalia sa ciljem da podrže start up preduzeća sa inovativnim idejama koja imaju potencijal da revolucionarno promene način na koji putujemo i uživamo u turizmu.

Obeležavanje Svetskog dana turizma, koji je organizovala Svetska turistička organizacija, okupio je globalne lidere i ključne stejkholdere iz javnog i privatnog sektora.

Izložba i konkurs za "Turistički cvet"

Turistička organizacija Srbije je povodom Svetskog dana turizma u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu organizovala izložbu fotografija „Aktivni odmor u Srbiji“ i istovremeno raspisala konkurs za nagradu „Turistički cvet“ koja se kao najviše priznanje u oblasti turizma u Srbiji dodeljuje za značajna ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga, kao i za doprinos razvoju, unapređenju i promociji turizma u Srbiji.

Konkurs će biti otvoren do 26. oktobra 2018. godine, a sve pojedinosti o nagradi "Turistički cvet" možete saznati OVDE.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...