Obeležen jubilej: 50 godina od osnivanja Udruženja banja Srbije

16. October 2020
Autor fotografije: Rozana Sazdić
Autor fotografije: Rozana Sazdić

 Pedeset godina od osnivanja Udruženja banja Srbije, obeleženo je 14. oktobra svečanom sednicom Udruženja na Beogradskom sajmu. Ovaj događaj okupio je predstavnike svih naših banja, predstavnike resornih ministarstava, udruženja i institucija sa kojima Udruženje godinama uspešno sarađuje, kao i predstavnike medija koji prate zdravstvo i turizam. Bilo je mnogo emocija, lepih sećanja, zahvalnosti… 

 Pozdravljajući prisutne, dr sci. med. Dejan Stanojević, direktor SB Merkur u Vrnjačkoj Banji, predsednik Udruženja  od 2009. godine do danas, istakao je svoje zadovoljstvo što su uspeli da, uprkos brojnim promenama i teškoćama, ostvare kontinuitet i urade mnogo toga za banje čime se danas ponose, ne zaboravljajući ni ono što nisu uspeli, a možda je trebalo. Jedna od mnogih sjajnih stvari koju su uspeli da dovedu do kraja je, kako je rekao, dvojezična monografija „Prvih 50 godina“, na više od 400 strana, u kojoj je ispričana jedna kompleksna priča o rađanju Udruženja i njegovom poluvekovnom trajanju, koju s ponosom predstavljaju.  

Zaostavština za budućnost
- Uspeli smo da, kroz priču o razvoju Udruženja, povežemo dva potpuno različita razdoblja u razvoju našeg društva – rekao je dr Stanojević. - Živim i radim u “ drugom” dobu, ali sam dovoljno iskusan da se dobro sećam i onog “ prvog”. Posebnu vrednost ovom izdanju daje deo u kome su se predstavili naši članovi. On sadrži prikaz vremena koga se niko od nas ne seća- vremena u kome su naše banje nastajale. Istrajnost i entuzijazam naših davnih prethodnika ostavili su nam u nasleđe obavezu da unapredimo ono što su stvorili. Neskromno mislim da smo u tome uspeli.
Svako vreme ima svoje breme, kaže narod. Čitajući ovu knjigu uviđam da nijedno breme nije zaobišlo Udruženje i da su slični operativni problemi prisutni sve vreme našeg postojanja. Menjali su se predsednici i sekretari, članovi odbora i sekcija, nadležni ministri i spoljni saradnici. Promenili smo dva državna uređenja i četiri države, ali nismo promenili sedište Udruženja, niti iskrenu želju da uvek budemo na usluzi i korist članovima. 
A rezultati postoje. Najvažnije su pomenuti u ovoj knjizi.  Zajedno sa onim manje uočljivim, ali svakodnevnim, daju nam volju da i dalje budemo zajedno i da svojim radom učinimo da imamo šta da ostavimo onima koji će obeležiti narednih 50 godina Udruženja! – istakao je s zadovoljstvom dr Stanojević.
Zahvaljujući se na ogromnoj podršci Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, kao i podršci najuticajnijih strukovnih udruženja i institucija, dr Stanojević je naglasio da bez tako ozbiljne podrške tokom svih prethodnih godina, Udruženje ne bi opstalo niti uspelo da ostvari ono što su sada nesumnjivi rezultati dugogodišnje posvećenosti razvoju i unapređenju banja Srbije.

Omaž vizionarima
Prema rečima Vladana Veškovića, dugogodišnjeg sekretara Udruženja, koji je po službenoj dužnosti ali s ljubavlju, najviše radio na monografiji, u ovoj publikaciji na kojoj se dugo radilo, sakupljen sav materijal vezan za osnivanje Udruženja, njegove početke, rast i razvoj,  planove, viziju… htenja i ostvarenja. Zato, kaže on, knjiga odiše istorijom, tradicijom, entuzijazmom, ambicijom, ponosom i ljubavlju prema poslu koji svi u banjama i za banje obavljaju. 
- Prvi deo predstavlja pravi kuriozitet monografije – istakao je Vešković predstavljajući monografiju. - To su sećanja naših funkcionera – veterana i spoljnih saradnika Udruženja. Tako smo izrazili poštovanje i onima koji su nas osnovali i onima koji su sa nama sarađivali, po prirodi posla koji su obavljali. I koji su u nas verovali sve ove godine. Drugi deo knjige predstavlja omaž vizionarima koji su osnovali naše udruženje i sa nesebičnim entuzijazmom učestvovali u radu njegovih organa i tela. Ovaj deo predstavlja najvažniji deo monografije jer sadrži najvažnije aktivnosti Udruženja na domaćem i inostranom planu.  U prikupljanju materijala i predstavljanju aktivnosti Udruženja do 2006. godine, mnogo mi je pomogla Ljubica Ivanović, koja je ceo radni vek provela u Udruženju i ja joj se u ime svih članova na tome zahvaljujem – istakao je Vešković i dodao da je treći deo monografije prikaz razvoja banja kroz vekove, koji predstavlja dokaz trajanja najstarijeg i do druge polovine XX veka jedinog segmenta srpskog turizma.  
Kako je jubilej prava prilika da se pomenu ljudi koji su svoju životnu i radnu energiju i ljubav uložili u razvoj banjskog turizma, bilo svojim aktivnim učešćem ili kao logistika, uručene su povelje povodom 50 godina Udruženja banja Srbije, onima koji su to svojim zalaganjem zaslužili. 
_______________
 
Dobitnici Povelje Udruženja banja Srbije
Dobitnici Povelje Udruženja banja Srbije su: Institut za rehabilitaciju Beograd, Institut za rehabilitaciju Niška Banja, Atomska banja - Gornja Trepča, Agens - Mataruška Banja, Bukovička Banja, Banja Kanjiža, Banja Koviljača, Gamzigrad, Ivanjica, Prolom Banja, Ribarska Banja, Rusanda - Melenci, Gejzir - Sijarinska Banja, Dr Borivoje Gnjatić - Stari Slankamen, Vranjska Banja i SB Merkur - Vrnjačka Banja, kao i Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti Sokobanja i Specijalna bolnica za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma Zlatibor. 
Među nagrađenim institucijama, udruženjima i kompanijama povodom 50 godina rada Udruženja banja Srbije su: Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo zdravlja, Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, Turistička organizacija Srbije, Privredna komora Srbije, YUTA, HORES, Beogradski sajam, Novosadski sajam i Beoexpo Sistem. Od pojedinaca povodom jubileja Udruženje banja Srbije je nagradilo prof. dr Oliveru Krunić (Rudarsko geološki fakultet u Beogradu), Slavka Jovanovića (novinar Radio Beograda u penziji), Ljiljanu Čerović (TOS), Iztoka Altbauera (direktor Udruženja banja Slovenije) i prof. dr Mufita Karagullea (dugogodišnji predsednik Svetske organizacije balneoklimatologa). 
Nagrađen je i veći broj medija, a mi s ponosom ističemo da je Povelja Udruženja banja Srbije uručena i Ljiljani Rebronji, glavnom uredniku Turističkog Sveta, za dugogodišnju podršku radu Udruženja i doprinos u promociji banjskog turizma Srbije!
___________________
 
U sklopu obeležavanja jubileja, već sledećeg dana – 15. oktobra, na otvorenom prostoru Sava promenade u Beogradu, otvorena je velika izložba „Srbija – moja destinacija“, u organizaciji Udruženja, koje je kao iskusni promoter banjskih destinacija, u nedostatku sajmova turizma, preuzelo da predstavi turističko blago Srbije vredno pažnje građana. Izložba će trajati od 15. oktobra do 15. novembra ove godine.
 
 

 

Comments (0)

Connected news

Tourism
„Tour de Fruška“ od 20. do 22. maja
18. May 2022
„Tour de Fruška“ je jedinstvena trodnevna manifestacija, namenjena svim...
Tourism
Konkurs za novinarsku nagradu „BILJANA BOSNIĆ OGNJENOVIĆ
17. May 2022
Fondacija „Biljana Bosnić Ognjenović“ objavljuje konkurs za nagradu „Biljana...
Tourism
U Evropi će biti otvoreno osam miliona novih radnih mesta u turizmu
17. May 2022
Najnoviji Izveštaj o ekonomskom uticaju Svetskog saveta za putovanja i turizam (World...
Tourism
Tara dobija savremenu trim stazu
17. May 2022
Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević i ministarka za zaštitu životne...