Novom Sadu nagrada za kreativnu destinaciju

28. October 2022
Photo by Lazar Gugleta on Unsplash
Photo by Lazar Gugleta on Unsplash

Na jubilarnom dvadesetom „Mesecu dizajna“ („Month of Design“) u Ljubljani, Novom Sadu je uručena prestižna nagrada za kreativnu destinaciju – „BIG SEE TOURISM DESIGN AWARDS 2021“. Nagradu je, nakon prezentacije promotivnog filma o Novom Sadu, primio direktor Turističke organizacije Grada Novog Sada Branislav Knežević.

Posebnost ove nagrade ogleda se u tome što je ona dodeljena za prvu godinu nakon početka pandemije koronavirusa kada su još uvek u jeku bile brojne restriktivne mere.

Novi Sad je u samo prethodnih pet godina ponosni nosilac dve prestižne evropske titule – Omladinske prestonice Evrope 2019 i Evropske prestonice kulture 2022. Predstavnici i institucije kulture, lokalne privrede i brojni drugi činioci zaslužni su za to što je naš grad prepoznat kao kreativna destinacija. Prirodne lepote, kulturno-istorijska nasleđa, događaji, festivali i manifestacije prepoznatljiv su simbol „Srpske Atine“.

Turistička organizacija Grada Novog Sada je 2021. godinu iskoristila da kroz brojne kreativne projekte radi na promociji našeg grada kao turističke destinacije. Kroz kampanje na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram, TONS je držao budnim domaću, regionalnu i inostranu publiku kroz preko 30 tematskih različitih promotivnih video snimaka, kao i brojnim blog pričama i objavljenim PR tekstovima u domaćim i regionalnim medijima. Po prvi put Novi Sad je predstavljen i kroz kampanju na turističkom portalu „Trip Advisor“.

Realizovane su i uspešne kampanje na televizijama sa nacionalnom i lokalnom frekvencijom, kao i kanalima koji se emituju putem kablovskih operatera, a nisu izostali ni reklamni sadržaji na bilbordima i „city light“ površinama u većim gradovima naše zemlje.

Ovo je samo deo projekata, saradnji i promocija koje su bile deo aktivnosti TONS-a tokom proteklih godina, a koje su rezultirale ovim značajnim priznanjem za kreativnost, a i predstavile su i uvertiru za veoma uspešnu 2022. godinu koja je na izmaku.

Nagrada „BIG SEE“ dodeljuje se od 2018. godine i pokrenuta je kao regionalno priznanje za sistematsko istraživanje i promociju kreativnosti i biznis potencijala Jugoistočne Evrope. Danas ona predstavlja doprinos jedinstvenosti i originalnosti kreativnih dostignuća iz oblasti arhitekture, enterijera, turizma, proizvodnog, modnog i dizajna drveta. Neki od kriterijuma kojim se dvanaestočlani internacionalni stručni žiri vodio prilikom ocenjivanja su inovativnost, inteligentan dizajn i originalnost, kulturna i društvena svest, estetika i emocija. Uz Novi Sad, u konkurenciji bili su bugarski Plovdiv, izraelski Tel Aviv i još preko 30 lokacija i destinacija.

Izvor: TONS

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...