Novi program u kulturno-turističkoj ponudi Beograda

01. November 2017

Muzej afričke umetnosti, Kuća kralja Petra Prvog i Kuća legata, tri jedinstvene ustanove kulture koje se nalaze na teritoriji Savskog venca, nakon veoma uspešnih "pilot" šetnji organizovanih tokom septembra u okviru „Dana evropske baštine“, nastavljaju sa programom koji ima za cilj upoznavanje sugrađana i turista sa prirodnim okruženjem i skrivenim kulturnim sadržajima Topčiderskog brda.
 
Još od 19. veka Topčider se urbanistički osmišljava kao gradska oaza sa brojnim parkovima, izletištima, velikim zelenim i pošumljenim površinama. U njegovom zelenilu kriju se i brojne vile, letnjikovci i umetnički ateljei podignuti početkom 20. veka.

U prvoj šetnji u ciklusu „Kulturna baština Topčidera“, u subotu, 4. novembra, posetioci će imati priliku da se upoznaju sa tri skrivena arhitektonska dragulja ovog beogradskog brda. Obići će zdanja dve kulturne institucije koje su nekada služile kao vile, kao i jedan sasvim poseban muzej. Sve ih povezuje zanimljiva istorija i arhitektura, ali i stalne i tematske postavke koje uključuju kulturna dobra od nacionalnog i internacionalnog značaja.
 
Muzej afričke umetnosti je prvi i jedini muzej u regionu koji je isključivo posvećen kulturama i umetnostima afričkog kontinenta. Osim što ima zanimljivu istoriju i inspirativnu arhitekturu, postavka Muzeja afričke umetnosti nudi brojne umetničke predmete naroda zapadne Afrike, ali i priču o osnivačima Muzeja, Zdravku Pečaru i Vedi Zagorac, i njihovom dugogodišnjem životu i radu u Africi.

Kuća kralja Petra Prvog svojom postavkom predstavlja priču o kralju Petru i poslednjim godinama života koje je kralj proveo u ovoj vili. Kuća kralja Petra građena je kao vila-letnjikovac za trgovca Đorđa Pavlovića, pa je stoga i svedočanstvo o senjačkom kraju i prvim vilama koje se grade u ovoj zelenoj oazi Beograda.

Kuća legata – Legat Petra Lubarde, nekadašnji dom istaknutog slikara i njegove supruge, danas je reprezentativan objekat u kom su izložene slike, grafike, ali i lični predmeti i nameštaj ovog velikog umetnika. Pored stilski raznolike arhitekture ove zgrade i njene istorije, predstavlja se i priča o životu i radu Petra Lubarde.

Termini planiranih tura koje se organizuju u periodu novembar 2017 – januar 2018. godine:

Šetnja #1 – subota, 4. novembar 2017.
Šetnja #2 – subota, 25. novembar 2017.
Šetnja #3 – subota, 2. decembar 2017.
Šetnja #4 – subota, 30. decembar 2017.
Šetnja #5 – subota, 13. januar 2018.
Šetnja #6 – subota, 27. januar 2018.

Prijavljivanje je obavezno na: kulturnabastinatopcidera@gmail.com
Mesto okupljanja: Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, u 11h.
Predviđeno vreme trajanja šetnje: 150 minuta
Cena ulaznice: 500 dinara

Comments (0)

Connected news

Tourism
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Tourism
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...