Novi Pazar dobija turističko naselje na jezeru Gazivode

14. March 2019

Obala jezera Gazivode kod Novog Pazara uskoro bi mogla da dobije potpuno novi izgled. Naime, 13. marta predstavljeno je idejno rešenje projekta izgradnje pazarske plaže i sportsko-rekretaivnog centra Vitkoviće na jezeru Gazivode.

U planu je u prvoj fazi izgradnja plaže duge 570 metara, ugostiteljskog objekta, kao i smeštajnih kapacitete, i sadržaja za profesionalce i rekreativce, ribolovce, kajakaše i izviđače.

Idejno rešenje ovog projekta radio je projektant Suat Ljajić. On za naš portal objašnjava da će projekat biti predat Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija u okviru otvorenog Konkursa za projekte i očekuje se da će oni odobriti inicijalna sredstva za realizaciju.

- Planirano je uređenje ribolovačke staze po međunarodnim standardima, postavljanje kućica za ribolovce i turiste, postavljanje drvenih suncobrana sa klupama za posetioce, osmatračnica za spasioce, obeležavanje parking prostora, izgradnja sportsko-rekreativnih terena, postavljanje dokova za kupače i čamce, plutajuće pontone i pontonske bazena za decu i neplivače, nabavka motorizovanih čamaca i dodatne sigurnosne opreme, uređenje prostora za kajakaše i postavljanje teleskopskih markera za start i cilj za potrebe kajakaških, veslačkih i plivačkih takmičenja koja će biti organizovana u saradnji sa klubovima iz zemlje i inostranstva - kaže Ljajić.

Naš sagovornik je dodao da će projekat etno restorana sa smeštajnim kapacitetima biti realizovan u okviru II faze projekta u saradnji sa privatnim investitorima. Biće postavljen i video nadzor, i organizovane tehničke službe, uz zapošljavanje novih radnika.

- Istovremeno, u cilju bolje organizacije i realizacije projekta biće organizovana i Omladinska radna akcija ORA Ribariće 2019, koja će raditi na dodatnom uređenju prostora, sadnji drveća, cveća i ostalog sadnog materijala i dodatno obogatiti celokupan projekat.

Cela zamisao staje na 2,5 hektara zemlje, a postoji mogućnost da do kraja projekta dužina plaže iznosi 2,5 km. Posebno je naglašeno da će svi divlje sagrađeni objekti biti uklonjeni, kako bi taj prostor, prirodno bogat, bio na raspolaganju ljudima iz ovog regiona i turistima. Širina šljunkovite plaže biće više od 20 metara, a u pojedinim predelima i oko 40 metara.

Nosioci projekta su grad Novi Pazar i Regionalna razvojna agencija Sandžaka Seda, partneri na projektu biće Sportski Savez Novog Pazara, Kancelarija za mlade Novog Pazara, Gradska Organizacija sportskih ribolovaca Novi Pazar, Kajakaški Klub Stari grad, Odred Izviđača Sandžak i Turistička Organizacija Novog Pazara.

Podsetimo, jezero Gazivode se prostire od opštine Zubin Potok, na severu Kosova, pa do dela opštine Tutin, tj. sela Ribariće. Dužine je 24 kilometara, a visina brane je 107 metara. Brana je izgrađena od prirodnih materijala (kamenja, zemlje i gline) i kao takva jedna je od najvećih u Evropi.

Kamen temeljac za izgradnju brane budućeg veštačkog jezera Gazivode postavljen je 1972. godine. Veštačko, akumulaciono jezero je napravljeno pregrađivanjem reke Ibar u gornjem toku, površine 11,9 km2.

Iako pored jezera nema ugostiteljskih objekata, veliki broj ljudi obilazi ovo jezero. Tokom cele godine prisutan je veliki broj ribara, pošto je jezero izuzetno bogato ribom. Leti dolaze i kupači iz obližnjih opština i gradova, Zubinog Potoka, Kosovske Mitrovice, Tutina, Novog Pazara itd. Iznad jezera se prostire planina Mokra Gora.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...