Nova turistička ruta secesije od Subotice do Osijeka

31. August 2017

Turistička ruta secesije od Subotice do Osijeka jedan je od projekata koje će finansirati Evropska unija kroz Interreg IPA program prekogranične saradnje Hrvatske i Srbije.

Secesija ili art nouveau (francuski "nova umetnost") je stilski pravac u umetnosti koji se javio kao reakcija na akademizam i eklekticizam poslednjih decenija 19. veka. U gradovima Srednje Evrope, tadašnje Austro-Ugarske, brzo su se pojavili nacionalni oblici tog pravca koji je želeo da "ulepša" industrijsku proizvodnju, spoji umetnost i trgovinu, ukrasi bezlične fasade zgrada.

Projekat S.O.S. (Subotica Osijek Secession Tourist Route) želi da promoviše turizam kroz saradnju Osječko-baranjske županije i Zapadnobačkog i Severnobačkog okruga. Ideja je da ruta turistima otkrije najlepše primere secesije s kraja 19. i početka 20. veka.

Tri najznačajnije građevine na području Vojvodine u stilu secesije su Sinagoga, sagrađena 1902. godine, Raichl palata i Gradska kuća, sve tri u Subotici. Svoj današnji lik Subotica je dobila u neverovatno kratkom razdoblju od 20 godina krajem 19. veka, a zbog brojnih primera ovog stila tamošnji turistički vodiči već nude rutu koja vodi "Putevima secesije".

Interreg IPA program prekogranične saradnje Hrvatska–Srbija za period 2014–2020. obuhvata područja četiri županije severoistočne Hrvatske i pet okruga severozapadne Srbije u kojima živi oko 2.3 miliona stanovnika.

Među projektima vrednim 5.5 miliona evra, za koje su ugovori potpisani 29. avgusta 2017. godine u Zagrebu, našli su se još i jahanje konja u Sremu, razvoj hortikulture, nadzor hrvatsko-srpske pogranične zone radi očuvanja biodiverziteta i prirodnog blaga, zaštita močvarnih oblasti, te prekogranična mreža za inovacije i preduzetništvo na području IT-a. Prvi poziv na dostavu projektnih predloga izazvao je veliki interes: prijavljeno je 127 projekata, a prihvaćeno ukupno 23.

Budžet šestogodišnjeg Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatske i Srbije iznosi 40 miliona evra, u kojem EU učestvuje sa 34 miliona.

Izvor: seebiz.eu

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Tourism
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Tourism
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....