Nova turistička ponuda Crne Gore - Panoramska ruta sa vidikovcima

10. July 2017
Nova turistička ponuda Crne Gore - Panoramska ruta sa vidikovcima

Panoramska ruta koja tematski objedinjuje Bar na dve obale, jezersku i morsku, sa izgrađenim vidikovcima, odakle se pruža pogled na arhipelag Skadarskog jezera i srednjovekovne manastire, nova je turistička ponuda Crne Gore.

Originalna ideja Turističke organizacije Bar realizovana je kroz izgradnju panoramske rute "Na dve čarobne obale", duge 115 km, sa sedam vidikovaca - odmorišta u atraktivnom zaleđu barske opštine.

Iz Bara, preko Mrkojevića, međunarodnim putem koji vodi ka Albaniji, skreće se ka Ostrosu, odakle turiste dočekuje vidikovac Štegvaš. Kao na dlanu, odavde "puca pogled" na Nacionalni park Skadarsko jezero.

Svi vidikovci su izgrađeni na mestima sa kojih se pruža impresivan pogled na prirodne lepote, znamenitosti i atrakcije razuđenih barskih obala - u Štegvašu, Livarima, Murićima, Godinju, Limljanima, Sutormanu i Tuđemilima.

- Uredili smo vidikovce sa pogledom na Skadarsko jezero, planinske masive i na Jadransko more - objašnjava Neda Ivanović, direktor Turističke organizacije Bar. - Sredili smo i vidikovac na Jadranskoj magistrali kod Dobrih Voda, koji ima pogled na morsku pučinu. Želja nam je da panoramska ruta upotpuni turističku ponudu Bara i Crne Gore.

Na Panoramskoj ruti nalaze se ostaci manastira Prečista Krajinska, Stari bunar u Ostrosu i bunari Boljevića koji predstavljaju graditeljsku retkost i pravu atrakciju. U vrelim letnjim danima, poseban ugođaj je debela hladovina šume kestena, čija stabla su stara više od hiljadu godina.

Turisti ovde imaju mogućnost da se spuste i do najlepše plaže na Skadarskom jezeru - Murići. Put dalje vodi do crmničkog sela Godinje, prva zaštićena ruralna celina u Crnoj Gori sa statusom kulturnog dobra. Ovde se može degustirati nadaleko čuveni crmnički vranac, ali i uživati u domaćim kulinarskim specijalitetima. Panoramska ruta, dalje vodi do varošice Virpazar, odakle se ide na krstarenje Skadarskim jezerom. Poslednji vidikovac na ovoj ruti je Tuđemili, odakle se pogled otvara na Bar.

Izvor: svevesti.com

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...