Nova realnost: kovid pasoš

10. December 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Pandemija je promenila našu svakodnevicu, a kamoli putovanja. Jeste li ikada uopšte mogli da zamislite da bi uz onaj standardni, po novom mogli da koristite i takozvani kovid-pasoš?

Prema pisanju američkog lista Vašington post, reč je o konceptu koji se od samih početaka pandemije spominje kao rešenje za normalizaciju industrije putovanja. Koncept ovih dana (dok se na primer u Velikoj Britaniji kreće s prvim vakcinisanjem), ubrzano postaje stvarnost.

Prema pisanju Posta, "kovid-pasoš", prvenstveno je namenjena međunarodnim putnicima. U slučaju onih koje spominje taj list, radi se o aplikacijama.

Jedna od njih već je u probnoj upotrebi, a druga u finalnoj fazi razvoja. Korisnici bi u te aplikacije mogli učitavati svoje verifikovane rezultate testiranja i - jednog dana - dokaz o vakcinisanju.

Aplikacija koja se već testira zove se CommonPass i "testira" se od ovog meseca na letovima nekih aviokompanija između Njujorka, Londona, Singapura i Hongkonga (iako je određeni posao po tom pitanju već odrađen u oktobru). Program deluje putem Eplove Health aplikacije na IOS-u ili pak CommonHealtha na androidu, povezan je s 230 američkih zdravstvenih sistema i funkcioniše putem skeniranja koda koji sadrži podatke o korisniku - rezultate testiranja ili potvrde o vakcinisanju, kao i planove za putovanje.

Aplikacija se, prema trenutnim reakcijama, sviđa na primer i Star Alliance-u, koji je već pozvao na uspostavljanje globalnog sistema verifikacije testiranja i vakcinisanja. Brojne avio-kompanije razmišljaju o vakcinisanju kao uslovu za putovanja u budućnosti.


Izvor: Jutarnji list/ b92

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...