Niški aerodrom očekuje investicije vredne 12 miliona evra

30. August 2017

Niški aerodrom od naredne godine ulazi u period daljeg rasta i razvoja, rekao je direktor Regionalne razvojne agencije Jug (RRA JUG) Bojan Avramović i dodao da se "od 1.januara pokreće investicioni ciklus na aerodromu gde će u sledećih pet godina država, grad Niš i sam aerodrom Niš, ali ovog puta po najviše država Srbija, investirati 12 miliona evra što će biti više od 60% u kapitalnim investicijama".

- SMATSA će izgraditi novi toranj, a do kraja ove godine očekujemo da će biti završena instalacija ILS uređaja - izjavio je Avramović i najavio i da će grad zajedno sa aerodromom raditi na tome da se zanovi aerodromska oprema, kao i da će se od naredne godine investirati u ugradnju dodatnih prilaznih svetala za potrebe ILS-a.

Direktor aerodroma rekao je da očekuje dalji porast broja putnika i naredne godine, s tim da taj rast neće ići preko 40% na kraju kalendarske godine. On je istakao da će na kraju godine kroz nišku vazdušnu luku proći oko 320.000 putnika što će predstavljati novi rekordni rezultat.

Aerodrom Niš, prema projekciji koju je izradila Reginalna razvojna agencija Jug, očekuje čak 650.000 putnika na kraju 2021, a već za narednu procena je da bi taj broj putnika mogao da iznosi oko 450.000.

Pariz, Oslo i Ženeva prvi pik u pregovorima sa avioprevoznicima

Rukovodstvo niškog aerodroma ne planira da se zadržava na postojećim linijama i rezultatima koje postignuti tokom ove godine, pa se uveliko razmišlja i planira kako da se putnici na Aerodroma Konstantin Veliki prevezu i do drugih gradova širom Evrope.

Prema analizi koju su radili niški aerodrom i Regionalna razvojna agencija Jug, destinacije koje kao aviolinije iz Niša mogu najbolje da se razviju su Pariz, Oslo i Ženeva. Sa skoro sličnim analizama nove linije koje bi mogle da se u dogledno vreme otvore iz Niša su i Frankfurt(Hahn), Istanbul, Moskva i Trevizo.

Računa se i na otvaranje drugih linija koji imaju manji, ali dovoljan potencijal da se razviju - sa aerodroma poput Londona, Brisela, Baden Badena...

Na niškom aerodromu očekuju da se u dogledno vreme povežu i sa nekim novim i zanimljivim destinacijama poput Madrida, Barselone, Verone, Parme, Pize, Sent Etjena, Grenobla, Nimesa i Nanta, a u narednim godinama se planiraju i neke sezonske letnje destinacije poput Malte, Tivta, Soluna ili Atine.

Izvor: FlyFromNiš

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Tourism
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Tourism
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....