Nemački turistički sektor zahvatio pesimizam

14. November 2022
Image by TheAndrasBarta from Pixabay
Image by TheAndrasBarta from Pixabay

Nemački turistički sektor posle značajnog oporavka od pademije proteklog leta ipak nema dobra očekivanja za sledeću godinu. Brige pre svega izazivaju cene energenata i sirovina, manjak zaposlenih i troškovi poslovanja.

Samo u ugostiteljstvu nešto manje od dve trećine od ukupno 2.000 anketiranih firmi očekuje da će slabije poslovati, pokazuje istraživanje Nemačke industrijske i trgovinske komore (DIHK).

Poseban pesimizam pokazali su ugostitelji, hotelijeri i operateri drugih objekata koji gostima nude usluge smeštaja. Očekivanja od naredne godine su skliznula na minimum i delom su čak i ispod onih s početka pandemije.

Istovremeno, 60 odsto priređivača sajmova, izložbi i organizatora kongresnog turizma brine zbog domaće potražnje. Ni u turističkim i sličnim agencijama za putovanja raspoloženje nije mnogo bolje.

Mnoga preduzeća muči i problem sopstvene finansijske situacije, koju u turističkoj branši nešto manje od 50 odsto opisuje kao problematičnu. Svaka deseta firma, kako pokazuje anketa, strahuje da joj preti insolventnost.

- Rezultati pokazuju da je u velikim delovima sektora osećaj nesigurnosti ogroman - rekao je jedan od rukovodilaca DIHK Ilja Notnagel (Ilja Nothnagel).

- Rekordnoj inflaciji i padu poverenja potrošača pridružila su se i opterećenja energetske krize - rekao je Notnagel, dodajući da bi bili važni dodatni potezi u cilju rasterećenja, na primer u oblasti smanjivanja birokratskih prepreka.

Svojim jesenjim konjunkturnim istraživanjem DIHK je obuhvatila više od 24.000 preduzeća iz različitih sektora, od kojih 2.000 iz turizma.

Tokom leta, nemački turizam je grabio ka pretpandemijskom nivou, a delom ga je i premašio. Tako su u septembru hoteli, pansioni i druga prenoćišta, prema preliminarnim statističkim podacima, imali 47,2 miliona noćenja domaćih i stranih gostiju, što je 4,7 odsto više nego godinu dana ranije.

U odnosu na septembar pretpandemijske 2019. to je bilo 1,1 odsto manje. Međutim, u avgustu je taj rezultat prvi put blago premašen i to za 0,34 odsto.

Izvor © dpa Deutsche Presse-Agentur GmbH

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Tourism
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Tourism
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....