Nema više besplatne posete zaštićenom području "Lisina"

28. March 2019
Foto: Turistički Svet
Foto: Turistički Svet

Vlada Srbije potvrdila je odluku Javnog preduzeća „Resavska pećina” iz Despotovca kojom su određene naknade za korišćenje tog i zaštićenog područja „Lisina”.

Naknade će se naplaćivati za obavljanje ugostiteljske delatnosti, trgovine, energetske delatnosti i saobraćaja, kao i za održavanje manifestacija, korišćenje imena i znaka, odnosno posetu zaštićenom području.

Najskuplje će, 800 dinara godišnje, taksu na ležajeve plaćati hoteli, dok je dnevna naknada za pokretne tezge 330 dinara po kvadratnom metru, a snimanje reklamnih filmova dnevno košta 20 hiljada dinara.

Za svaki kvadratni metar bilborda naknada iznosi 35 hiljada dinara, a korišćenje vozila u zaštićenom području naplaćuje se od 50 dinara do hiljadu dinara dnevno.

Među manifestacijama najveća je naknada, 45 hiljada dinara dnevno, za auto-moto priredbe, a korišćenje imena i znaka naplaćuje se sa 1 odsto od ostvarenog prihoda.

Za punoletne posetioce Resavske pećine i Lisina utvrđena je naknada od 100 dinara dnevno, a ako posete klisure, kanjone, pećine i vodopade taksa je u duplom iznosu.

Plaćanja naknade oslobođena su lica koja žive ili su zaposlena na zaštićenom području, ili tu obavljaju službene poslove kao i lica sa invaliditetom i posebnim potrebama, penzioneri sa najnižim penzijama i deca predškolskog uzrasta.

Izvor: Politika

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...