Nema više besplatne posete zaštićenom području "Lisina"

28. March 2019
Foto: Turistički Svet
Foto: Turistički Svet

Vlada Srbije potvrdila je odluku Javnog preduzeća „Resavska pećina” iz Despotovca kojom su određene naknade za korišćenje tog i zaštićenog područja „Lisina”.

Naknade će se naplaćivati za obavljanje ugostiteljske delatnosti, trgovine, energetske delatnosti i saobraćaja, kao i za održavanje manifestacija, korišćenje imena i znaka, odnosno posetu zaštićenom području.

Najskuplje će, 800 dinara godišnje, taksu na ležajeve plaćati hoteli, dok je dnevna naknada za pokretne tezge 330 dinara po kvadratnom metru, a snimanje reklamnih filmova dnevno košta 20 hiljada dinara.

Za svaki kvadratni metar bilborda naknada iznosi 35 hiljada dinara, a korišćenje vozila u zaštićenom području naplaćuje se od 50 dinara do hiljadu dinara dnevno.

Među manifestacijama najveća je naknada, 45 hiljada dinara dnevno, za auto-moto priredbe, a korišćenje imena i znaka naplaćuje se sa 1 odsto od ostvarenog prihoda.

Za punoletne posetioce Resavske pećine i Lisina utvrđena je naknada od 100 dinara dnevno, a ako posete klisure, kanjone, pećine i vodopade taksa je u duplom iznosu.

Plaćanja naknade oslobođena su lica koja žive ili su zaposlena na zaštićenom području, ili tu obavljaju službene poslove kao i lica sa invaliditetom i posebnim potrebama, penzioneri sa najnižim penzijama i deca predškolskog uzrasta.

Izvor: Politika

Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...