Nekoliko turističkih agencija vratiće državnu pomoć i otpustiti radnike

07. August 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

U Srbiji se još nije zatvorila ni jedna turistička agencija, ali će nekoliko njih vratiti pomoć državi od tri minimalne zarade i otpustiti radnike, rekao je juče direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić.

On je za agenciju Beta rekao da je situacija u poslovanju turističkih agencija "katastrofalna" jer četiri-pet meseci skoro da nema nikakvih prihoda i agencije nemaju novca da plate poreze i doprinose na tri minimalca koje su dobili iz prvog paketa državne pomoći.

Vlada Srbije je pomoć svim zaposlenim radnicima u tri minimalne zarade za april, maj i jun uslovila zabranom otpuštanja više od deset odsto radnika do kraja oktobra, a u suprotnom preduzetnici i firme moraju da vrate novac sa kamatom u roku od pet dana i plate kaznu, ne manju od 100.000 dinara ako su preduzetnici ili i 500.000 ako su firme. 

- Neke agencije su izračunale da im je racionalnije da vrate pomoć i otpuste radnike - rekao je Seničić.

Dodao je da od Vlade Srbije još nisu dobili odgovor na "Apel za pomoć" u kome su tražili otpis poreza i doprinosa na plate do kraja godine, moratorijum na otplatu kredita i poseban fond za kredite u Fondu za razvoj odakle bi se brže odobravali krediti za likvidnost jer se sada čeka tri meseca.

- Novi paket pomoći države u iznosu od 60 odsto od minimalne zarade za dva meseca je za turističke agencije samo kap u moru jer za sada nema ni tri-četiri odsto prometa u odnosu na prosečan, pošto su otvorene samo dve strane destinacije Turska i Egipat - rekao je Seničić.

Komercijalni direktor turističke agencije "Plana turs" Milan Vasić rekao je da je ta agencija ranije usluživala 35.000 turista, a ovog leta je u Egipat poslala 200, a u Tursku 600.

- Bez sektorske podrške ne vidimo svetlo na kraju pandemije i agencije će prepoloviti broj zaposlenih pošto i odobravanje kredita za likvidnost ide presporo - rekao je Vasić.

Prema rečima direktorke "Olimpik travel" Branke Karadžić ta agencija od početka pandemije u martu ima samo sedam odsto prihoda u odnosu na isti period 2019. godine.

- Veće interesovanje za domaći turizam ne može ni u snu da nadoknadi nedostatak inostranih gostiju - rekla je Karadžić.

Dodala je da ih je obradovala jedino činjenica da im je jedna engleska avio-kompanija vratila 15.000 evra na ime nerealizovane rezervacije i nekoliko crnogorski hotela i da im je to vredno kao da su zaradili 50.000 evra.

- Ako ne bude sektorske pomoći bojim se da će biti velikih otpuštanja i da ćemo 'u pepelu' dočekati proleće - rekla je Karadžić.

Izvršni direktor agencije "Kompas NS" Boris Eremić rekao je da je stanje u turizmu "katastrofalno" i da turisti čak i letovanje u Turskoj i Egiptu sve češće sami rezervišu preko "bukinga", a da se agencijama obraćaju kad im treba podrška zbog nekog problema jer ta "mašina" ne može da ga reši.

- Nalazimo se u 21. veku i ljudi sami traže rezervacije, a na domaćem tržištu mogu da se prodaju samo jeftini izleti na dan-dva koji nisu skuplji od 2.000 dinara - rekao je Eremić.

Ako država ne pomogne tom sektoru otpušteni radnici će, kako je rekao, opet doći kod države da traže socijalnu pomoć.

Izvor: Beta

Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...