Nekoliko turističkih agencija vratiće državnu pomoć i otpustiti radnike

07. August 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

U Srbiji se još nije zatvorila ni jedna turistička agencija, ali će nekoliko njih vratiti pomoć državi od tri minimalne zarade i otpustiti radnike, rekao je juče direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić.

On je za agenciju Beta rekao da je situacija u poslovanju turističkih agencija "katastrofalna" jer četiri-pet meseci skoro da nema nikakvih prihoda i agencije nemaju novca da plate poreze i doprinose na tri minimalca koje su dobili iz prvog paketa državne pomoći.

Vlada Srbije je pomoć svim zaposlenim radnicima u tri minimalne zarade za april, maj i jun uslovila zabranom otpuštanja više od deset odsto radnika do kraja oktobra, a u suprotnom preduzetnici i firme moraju da vrate novac sa kamatom u roku od pet dana i plate kaznu, ne manju od 100.000 dinara ako su preduzetnici ili i 500.000 ako su firme. 

- Neke agencije su izračunale da im je racionalnije da vrate pomoć i otpuste radnike - rekao je Seničić.

Dodao je da od Vlade Srbije još nisu dobili odgovor na "Apel za pomoć" u kome su tražili otpis poreza i doprinosa na plate do kraja godine, moratorijum na otplatu kredita i poseban fond za kredite u Fondu za razvoj odakle bi se brže odobravali krediti za likvidnost jer se sada čeka tri meseca.

- Novi paket pomoći države u iznosu od 60 odsto od minimalne zarade za dva meseca je za turističke agencije samo kap u moru jer za sada nema ni tri-četiri odsto prometa u odnosu na prosečan, pošto su otvorene samo dve strane destinacije Turska i Egipat - rekao je Seničić.

Komercijalni direktor turističke agencije "Plana turs" Milan Vasić rekao je da je ta agencija ranije usluživala 35.000 turista, a ovog leta je u Egipat poslala 200, a u Tursku 600.

- Bez sektorske podrške ne vidimo svetlo na kraju pandemije i agencije će prepoloviti broj zaposlenih pošto i odobravanje kredita za likvidnost ide presporo - rekao je Vasić.

Prema rečima direktorke "Olimpik travel" Branke Karadžić ta agencija od početka pandemije u martu ima samo sedam odsto prihoda u odnosu na isti period 2019. godine.

- Veće interesovanje za domaći turizam ne može ni u snu da nadoknadi nedostatak inostranih gostiju - rekla je Karadžić.

Dodala je da ih je obradovala jedino činjenica da im je jedna engleska avio-kompanija vratila 15.000 evra na ime nerealizovane rezervacije i nekoliko crnogorski hotela i da im je to vredno kao da su zaradili 50.000 evra.

- Ako ne bude sektorske pomoći bojim se da će biti velikih otpuštanja i da ćemo 'u pepelu' dočekati proleće - rekla je Karadžić.

Izvršni direktor agencije "Kompas NS" Boris Eremić rekao je da je stanje u turizmu "katastrofalno" i da turisti čak i letovanje u Turskoj i Egiptu sve češće sami rezervišu preko "bukinga", a da se agencijama obraćaju kad im treba podrška zbog nekog problema jer ta "mašina" ne može da ga reši.

- Nalazimo se u 21. veku i ljudi sami traže rezervacije, a na domaćem tržištu mogu da se prodaju samo jeftini izleti na dan-dva koji nisu skuplji od 2.000 dinara - rekao je Eremić.

Ako država ne pomogne tom sektoru otpušteni radnici će, kako je rekao, opet doći kod države da traže socijalnu pomoć.

Izvor: Beta

Comments (0)

Connected news

Tourism
Počinje sezona Uskršnjih bazara u Beču
21. March 2023
U Beču se otvaraju uskršnji bazari od 24. marta 2023. godine. Na pet lokacija u gradu...
Tourism
Istanbul spremno dočekuje čuvenu sezonu lala
21. March 2023
Sezona lala najavljuje dolazak proleća u Istanbulu. Svake godine u aprilu, neka od...
Tourism
TOB otvorio nautičku sezonu
20. March 2023
Uplovljavanjem broda „Viking life”, sa 176 gostiju iz SAD na pristanište...
Tourism
EU poklanja 35.000 karata za putovanje mladima
20. March 2023
Evropska komisija je najavila novi krug programa DiscoverEu (Otkrij Evropu) u kojem će mladim...