Nedelja turske kuhinje u svetu od 21. do 27. maja

15. May 2024
Foto: TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)
Foto: TGA (Türkiye Tourism Promotion and Development Agency)

Prihvatajući ukuse i drevne tradicije plodne zemlje, bogata gastronomska kultura Anadolije biće proslavljena širom sveta tokom Nedelje turske kuhinje, u periodu od 21. do 27. maja. Godišnja nedelja turske kuhinje održava se treću godinu zaredom.

Ukusni, zdravi, tradicionalni i bezotpadni (zero waste) recepti održive turske kuhinje biće naglašeni različitim aktivnostima, a ovogodišnji međunarodni događaji će predstaviti jelovnike turske gastronomije u egejskom stilu koji prikazuju živopisnu fuziju istorije, kulture i prirode zemlje.

Egejski ukusi

Egejska obala Turske, fantastičan pejzaž zelene i plave, privlači pažnju svojim veličanstvenim prostranstvima, duboko ukorenjenom istorijom i kulturom zdrave hrane. UNESKO je 2010. godine priznao mediteransku ishranu kao nematerijalnu kulturnu baštinu čovečanstva.

Ovi primorski regioni su poznati po povrću kao što su artičoke, cvetovi tikvica, lokalno začinsko bilje i bogata morska hrana. Egejska regija je poznata i po vekovima starim maslinama i zdravim maslinovim uljima, tajni dugog života, toliko, da se bašte maslina protežu od Čanakalea do Mugle, otkrivajući kulturno nasleđe regiona koje se proširuje uzgojem maslina. U regionu se Izmir i Milas ističu kao dve stanice „Puteva maslinovog drveta“, koje je registrovao Savet Evrope.

Pronalasci u drevnom Klazomenaiju u Urli, gde se nalazi najstarija radionica maslinovog ulja u Anadoliji, svedoče o 2.600 godina staroj istoriji metoda prerade maslina koje se i danas koriste.

Egejska regija Turske je izvanredna destinacija koja slavi dobar život sa ukusnim proizvodima od maslinovog ulja i okolnim vinogradima. Poslednjih godina, restorani otvoreni u regionu dom su inovativnih kuvara koji stvaraju kulinarska čuda dok proizvode uzgajane u obližnjim poljima, sa održivim metodama proizvodnje, donose direktno na stolove.

Egejeski meni

Egejski meni predstavljen na međunarodnim događajima u okviru Nedelje turske kuhinje sastoji se od recepata koji simbolizuju izobilje regiona, gde je dugo bila naglašena zdrava, održiva ishrana u mediteranskom stilu.
Egejske masline i sirevi, tarhana supa, pire od fava pasulja, mudžver (fritule od tikvica), boranija sa maslinovim uljem, punjene paprike sa maslinovim uljem, gozleme i druga peciva sa začinskim biljem, tepsija od škampa, Izmirske ćufte i indžir ujutmasi (puding od suvih smokava), somata (šerbet od gorkih badema) i subje (šerbet sa semenkama dinje) su među opcijama na meniju.
Turska kuhinja sa geografskim oznakama

Osnova održivog nasleđa Turske, divne kombinacije jedinstvenih regionalnih i pokrajinskih proizvoda i jela, su geografski obeležena, lokalna i kvalifikovana hrana iz 81 pokrajine. U tom kontekstu, u okviru Nedelje turske kuhinje, na manifestacijama će biti ponuđeni i jelovnici koji uključuju turske proizvode sa geografskim poreklom.

Geografski obeleženi proizvodi iz regiona i pokrajina oko Turske ilustruju ekološki održivu tradiciju ukusa kroz prirodne metode proizvodnje i kvalitet.

Turska ima ukupno 2.218 proizvoda registrovanih od strane Turskog instituta za patente, od kojih 1.637 proizvoda ima oznaku porekla, 565 proizvoda ima geografsku oznaku, a 16 proizvoda su proizvodi sa garantovanim tradicionalnim specijalitetima.

Zemlja takođe ima 21 proizvod registrovan od strane Evropske unije (EU), uključujući:

baklavu Gazijantep, Ajdin kestanesi (kesten iz Ajdina) i Ajdin indžiri (smokva iz Ajdina), Bajramič bejazi (vrsta nektarine), Malatija kajisi (kajsija iz Malatije), Milas zejtinjagi (maslinovo ulje iz Milsa), Taškopru sarimsagi (beli luk iz Taškoprua), Giresun tombul findigi (veliki lešnik iz Giresuna), Antakija kunefesi (Antakijski kunefe), Suruč nari (nar iz Suruča), Čaglajandžerit dževizi (Čaglajandžeritski orasi), Gemlik zejtinjagi (maslinovo ulje iz Gemlika) i Edremit Korfezi ješil čizik zejtini (Edremit zalivska zelena izgrebana maslina), Ajaš domatesi (paradajz iz Ajaša), Maraš tarhanasi (tarhana iz Maraša), Ezine pejniri (sir iz Ezina), Safranbolu safrani (šafran iz Šafranbolua), Ajdin Memedžik zejtinjagi (devičansko maslinovo ulje iz Ajdina) i Araban sarimsagi (beli luk iz Arabana).

Turska kuhinja, divna gastronomska tradicija koja obuhvata visokokvalitetne, prirodne sastojke sa različitim tehnikama skladištenja i kuvanja, takođe nudi brojne mogućnosti za vegetarijansku i vegansku ishranu.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Turistička organizacija Srbije imala uspešan nastup u Kini
31. May 2024
Turistička organizacija Srbije (TOS) je učestvovala na međunarodnom sajmu turizma ITB China,...
Tourism
Do kraja godine novi Air Serbia Premijum salon na beogradskom aerodromu
29. May 2024
Air Serbia planira da krajem 2024. godine otvori novi Premijum salon na terminalu C10...
Tourism
Leteti na francuski način: konsijerž, osam miliona boca vina godišnje i kuvari sa Mišelinovim zvezdicama
28. May 2024
Nacionalne avio-kompanije pored svojih osnovnih delatnosti prevoza ljudi i robe, često uzimaju...
Tourism
Mesopotamija Ekspres: Najnovija turistička železnička ruta u Turskoj
28. May 2024
Da li biste želeli da istražite očaravajuću lepotu Turske vozom? Prolećni i letnji...