Nedelja marokanske domaće radinosti u Beogradu

14. September 2017
Nedelja marokanske domaće radinosti u Beogradu

Povodom 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Republike Srbije i Kraljevine Maroko, od 15. do 24. septembra 2017. na Savskom šetalištu na Kalemegdanu, održaće se Nedelja marokanske kulture, u organizaciji ustanove "La maison de l'artisan" i u saradnji sa Gradom Beogradom – Sekretarijatom za kulturu i Ambasadom Kraljevine Maroko.

Svečano otvaranje ove značajne kulturne manifestacije biće upriličeno u petak, 15. septembra, u 11.30 časova na Kalemegdanskoj promenadi, a događaj će otvoriti Mohamed Sajid, ministar vazdušnog saobraćaja, domaće radinosti i socijalne ekonomije Kraljevine Maroka i Ivona Jevtić, gradski sekretar za kulturu grada Beograda, posle čega će biti organizovan obilazak štandova.

Istog dana, u večernjim satima, u Skupštini grada Beograda biće predstavljena modna revija marokanske visoke mode, koju će prezentovati stilistkinja Salma Debbagh, a svečano će se obratiti i Nj. E. ambasador Njegovog Kraljevskog Visočanstva Kralja Maroka u Beogradu, Mohammed Amine Belehaj.

Modna revija kolekcije kaftana marokanske visoke mode, pod temom „Sultanija Andaluzije“, biće vrhunac ove manifestacije, koja se prvi put organizuje u Beogradu. Dizajnerka iz Maroka - rodom iz grada Fesa, inspirisana visokom modom i tradicionalnim različitostima grada, imala je želju da postavi visoku modu kaftana. Učestvovala je u velikom broju međunarodnih događaja, na kojima predstavlja sliku marokanske kulture. Uvek je okružena tradicionalnim umetnicima i kombinuje njihov talenat i uspeh, sa ciljem što boljeg prezentovanja kaftana na međunarodnoj modnoj sceni.

Cilj Nedelje marokanske domaće radinosti u Beogradu je promocija Maroka kroz raznolikosti i bogatstva ručnih radova i zanatlija iz svih oblasti ove prelepe zemlje Magreba. Želja je da se prikažu autentični marokanski ručni radovi iz svih regija, i to na površini od 400–600 metara kvadratnih, gde će izlagati desetak umetnika, i gde će se svako predstaviti kroz svoja umeća i specijalnosti. Za dobru atmosferu pobrinuće se bend koji izvodi tradicionalnu marokansku muziku.

Da će ova raznovrsna manifestacija biti posebno interesantna, potvrđuju i priredbe u čast krasnopisaca, kožara, majstora izrade babuša (marokanskih papuča), tetoviranja kanom, lokalnih proizvoda, kovača, tkača, kujundžija, drvostrugara. A domaćini su se pobrinuli da se, kroz izložbu grnčarije, bakra, drveta i kože, kao i demonstracije zanatlija pred publikom, približi i ova posebnost marokanske kulture. Sve ovo će pratiti muzičke animacije andaluške muzike, te folkornih animacija u izvođenju groupe Gnaoua.

A za sve ljubitelje marokanske kuhinje, biće organizovana i gastronomska degustacija, i to tažin sa piletinom, limunom i maslinama, zatim sa mesom i suvim šljivama, ćuftice i marokanske palačinke, te tažin iz esauire, kao i sa ribom na marokanski način i tažin iz Esauire i Zaaluka (kavijar od plavog patlidžana). Naravno, neizbežan je kus kus, nadaleko poznat u zemljama Magreba, pa i Maroka. Zato ne oklevajte ni časa, dođite na Kalemegdan – svaki dan od 15. do 24. septembra 2017. godine i uživajte u raskoši marokanske kulture.

Marko Jelić

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...