Nastavljaju se konzervatorsko restauratorski radovi na Beogradskoj tvrđavi

25. December 2019

Javno preduzeće „Beogradska tvrđava” nastaviće obimne konzervatorsko-restauratorske radove na prostoru Beogradske tvrđave, u cilju očuvanja kulturnog dobra i bezbednosti posetilaca. U narednom periodu izvodiće se radovi na obnovi jugoistočnog bedema i kompleksa Sahat i Barokne kapije, kao i radovi u produžetku Savskog šetališta ka Kralj kapiji, saopštavaju iz ovog preduzeća. 

Nakon obnove Velikog stepeništa, JP „Beogradska tvrđava” nastavlja sa sređivanjem produžetka Savskog šetališta. U pitanju je druga faza Projekta konzervacije i restauracije dela Savskog šetališta od Velikih stepenica ka ravelinu Kralj kapije, koji je izradio Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda. U okviru projekta predviđena je i sanacija i ojačanje konstrukcije vidikovca i šetališta. Završetkom radova biće u potpunosti saniran ovaj deo parka Kalemegdan. Kao i radovi na samom stepeništu, i ovi radovi su veoma značajni zbog estetike i očuvanja kulturnog dobra, a pre svega zbog bezbednosti posetilaca koji svakodnevno prolaze Kalemegdanom.

Kompleks Sahat i Barokne kapije predstavlja jednu od velikih atrakcija, zbog čega je želja „Beogradske tvrđave” da u potpunosti sredi ovaj kompleks. U planu je otvaranje vizitorskog centra u ovom prostoru, koji bi bio namenjen organizovanju različitih programa. Vraćanjem u funkciju prostora u kom se nekada nalazila Galerija Beogradske tvrđave i revitalizacijom novih prostora posetiocima će biti dostupan još jedan objekat, kao i novi sadržaji koji će se u njemu realizovati.

Reč je o veoma obimnim i značajnim radovima na ove dve lokacije kojima će se sačuvati spomenik kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju i koji takođe doprinose njegovoj prezentaciji i popularizaciji.

Izvor: Tanjug

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...