Narodni muzej: "Beogradska mumija" uvrštena u stalnu postavku

03. April 2019

Narodni muzej u Beogradu uvrstio je staroegipatsku mumiju – „Beogradsku mumiju” u svoju stalnu postavku u okviru staroegipatske zbirke. Kako je saopšteno iz Sekretarijata za privredu, sa stručnim vodičem Ivanom Minić ova postavka biće dostupna posetiocima Narodnog muzeja od subote, 6. aprila, pa svake naredne subote i to od 12 sati.

Mumiju „Nesmin” kupio je 1888. godine Pavle Riđički i iste godine je poklonio Narodonom muzeju u Beogradu. Drveni kovčeg u kojem se nalazi mumija antropoidnog je oblika. Poklopac i dno kovčega oblikovani su od po jednog velikog komada tamariksovog drveta. Na sredini donjeg dela poklopca, vertikalno teče dvostubačni hijeroglifski natpis, poznat kao 191. poglavlje egipatske Knjige mrtvih. Ovaj natpis je veoma redak i poznato je tek dvadesetak primera u svetu.

Nabavku specijalne vitrine za čuvanje i izlaganje mumije finansirao je Sekretarijat za privredu, a u cilju razvoja turizma i obogaćivanje turističke ponude grada Beograda.

Pored „Beogradske mumije” u stalnoj postavci se mogu videti staregipatski kovčeg Nefer renepet,Ušabti figure, Skarabeji, Privesci božanstava, Ogrlica od fajansa i DŽed stubovi.

Uz kupljenu kartu za stalnu postavku muzeja, posetioci neće dodatno plaćati stručno vođenje kroz ovu zbirku, niti je potrebna ranija prijava.

Izvor: beoinfo
 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...