Nalazište u Vinči može biti nova turistička destinacija Srbije i simbol Beograda

01. November 2019
Foto ilustracija
Foto ilustracija

 Nalazište Vinča jedno je od najznačanijih praistorijskih nalazišta u svetu, ali se nedovoljno o njemu govori, iako bi moglo biti nova turistička destinacija Srbije i još jedan od simbola Beograda.

- Često imamo pogrešnu sliku o praistorijskim ljudima. Vinča je bila naselje u kojem se intenzivno živelo i civilizacija koja je išla korak ispred nekih u okruženju. Bila je to zemljoradnička civilizacija koja je bazirala egzistenciju na trgovini unutar zajednice, ali i van - rekao je dr Miroslav Lazić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.
 
On je dodao da je Vinčanska civilizacija imala i vrhunsku zanatsku i manufakrurnu proizvodnju, a u prilog tome govore brojni artefakti, pre svega keramičko posuđe, koji su pronađeni širom čitavog centralno-balkanskog područja za koje se pretpostavlja da ga je vinčanska civilizacija naseljavala.
 
Na teritoriji koju je naseljavala Vinčanska civilizacija nađen je i oksidijan - vulkansko staklo, od koga su pravili noževe, što ne bi bilo ništa neobično da se najbliže nalazište ne nalazi hiljadama kilometara daleko, u Anadoliji.
 
U cilju promocije vinčanske civilizacije, Muzej grada Beograda je u saradnji sa ProCredit bankom organizovao izložbu posvećenu Vinči i vinčanskoj kulturi, koja je od prošle nedelje postavljena u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, a biće otvorena do 3. novembra.
 
ProCredit banka u svim zemljama u kojima posluje podržava projekte koji promovišu kulturu i tradiciju.
 
- Kroz ovaj projekat sa Muzejom grada Beograda hteli smo da promovišemo nešto što je jedinstveno u svetu i što mi imamo, a ne znamo toliko mnogo o tome, te je cilj da se ovim projektom poveća svest naših građana o tome, ali i da se u nekim širim okvirima - rekao je Igor Anić, član Izvršnog odbora ProCredit banke.
 
ProCredt banka je u saradnji sa Akademskom knjigom i Evro Book-om izdala dve knjige profesora Harolda Harmana, a uskoro bi trebalo da bude i održan okrugi sto na temu dunavske civilizacije gde će eminentni stručnjaci i profesori diskutovatu o značaju ove civilizacije.
 
Izvor: eKapija
Comments (0)

Connected news

Tourism
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Tourism
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...