Najstariji kompleks zgrada Bela mačka u Pirotu uskoro muzej posvećen ćilimarstvu

01. September 2021
Beča mačka - Pirot, YouTube screenshot
Beča mačka - Pirot, YouTube screenshot
Kompleks najstarijih zgrada u Pirotu, poznat pod nazivom "Bela mačka", uskoro će biti pretvoren u muzej sa brojnim kulturnim sadržajima.
 
Sada stare i oronule zgrade datiraju još iz perioda Osmanskog carstva. Istraživanjima na ovom značajnom arhitektonskom spomeniku ustanovljeno je da je izgradnja prvih zgrada počela daleke 1848. godine. Naziv "Bela mačka" kompleks je dobio po nadimku vlasnika Milorada Panajotovića. Objekti predstavljaju jedan od najboljih primeraka starovaroške stambene kulture i zahvaljujući tome su 1979. godine proglašeni za spomenik kulture.
 
Tokom proteklih godina postojali su brojni planovi da se ovo monumentalno zdanje pretvori u ustanovu kulture, ali se sa konkretnim rešenjima krenulo tokom prve polovine ove godine, kada je objavljeno da će "Bela mačka" biti pretvorena u muzej i da će idejni projekat biti realizovan. Od ideje došlo se i do materijalizacije čitave zamisli, pošto je Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš raspisao tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i sanaciju kompleksa.
 
Kako se navodi u tehničkoj specifikaciji, glavni objekat kompleksa biće pretvoren u Muzej kuću sa postavkom pirotskih ćilima. Unustrašnjost kuće mora biti uređena u autentičnom ruhu sa izvornim mobilijarom. Na spratu objekta predviđa se opremanje još jednog muzejskog prostora gde će biti izloženi eksponati koji se čuvaju u depou Muzeja Ponišavlje, u koji spadaju pirotska grnčarija i nakit koji je bio deo tradicionalne narodne nošnje.
 
U okviru kompleksa postoji i jedna manja kuća gde će na spratu biti otvorena galerija za prezentaciju i promociju ćilimarstva. Ova prostorija biće namenjena za različite izložbe prodajnog karaktera, pa je u okviru kuće u planu otavaranje suvenirnice i bilatelarnice ukoliko se budu naplaćivale ulaznice za izložbe. Podrum kuće biće iskorišćen za formiranje paviljona u kojem će se održavati različite prezentacije, umetnički susreti, promocija starih zanata i tradicije.
 
Na kraju, treći objekat kompleksa "Bela mačka" predviđen je za postavljanje ćilimarske radionice u kojoj bi bili smešteni razboji raznih dimenzija za nekoliko radnica koje bi tkale ćilime. 
 
Vrednost posla za izradu projektno-tehničke dokumentacije iznosi 783.333 dinara, a tender je otvoren do 14. septembra. 

  

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egipatski turisti na odmoru u Srbiji
14. September 2021
Godinama su srpski turisti posećivali Hurgadu i Šarm-el Šeik.Da li će od sada...
Tourism
Raspisan tender za izgradnju turističkog kompleksa Mačkov kamen
10. September 2021
Opština Krupanj raspisala je tender za izradu Plana detaljne regulacije za izgradnju...
Tourism
EU uklonila Srbiju sa
10. September 2021
 Evropska unija je uklonila Srbiju sa takozvane "zelene liste" trećih zemlja...
Tourism
Crna Gora pooštrila mere – važe od utorka
10. September 2021
Crnogorska vlada je usvojila nove mere u borbi protiv koronavirusa, koje stupaju na snagu 11....