Najboljima u turizmu Srbije dodeljen „Turistički cvet 2017“

28. September 2017
Najboljima u turizmu Srbije dodeljen „Turistički cvet 2017“

Na Svetski dan turizma, 27. septembra, Turistička organizacija Srbije (TOS) tradicionalno je dodelila nagrade „Turistički cvet 2017“, najveće nacionalno priznanje za doprinos razvoju, unapređenju i promociji turizma Srbije. Dodela nagrada je ove godine održana na Belom dvoru, u domu kraljevske porodice Karađorđević.

U prisustvu Rasima Ljajića – potpredsednika Vlade Republike Srbije, i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, Nj.K.V. prestolonaslednika Aleksandra II Karađorđevića, kao i predstavnika strukovnih udruženja, lokalnih turističkih organizacija, obrazovnih institucija za edukaciju kadrova za potrebe turizma, kao i mnogobrojnih novinara, direktorka TOS-a, Marija Labović, uručila je dobitnicima priznanja.

Žiri, kojem je predsedavao prof. dr Jovan Popesku, redovni profesor Univerziteta Singidunum, činili su Nataša Pavlović – direktor Turičke organizacije Vojvodine, Živorad Žika Nikolić – urednik i novinar sa RTS-a, Ljiljana Čerović – šef odseka za upravljanje i razvoj turističkih proizvoda TOS i Aleksandra Dolapčev – savetnik u TOS-u, doneo je odluku o dobitnicima “Turističkog cveta”.

Dobitnici najvišeg priznanja u turizmu Srbije „Turistički cvet 2017“ su:

  • Organizacija za turizam i kulturu Sokobanja, u kategoriji Turistička organizacija,
  • Manifestacija „Dani ludaje“ u Kikindi, u kategoriji Turistička manifestacija,
  • Kompanija „Sabra Travel“ iz Beograda, u kategoriji Receptivna turistička agencija, koja je prethodne godine sklopila više od 100 ugovora i dovela više od 135 hiljada posetilaca, među kojima je najviše bilo iz Azije.
  • U kategoriji Ugostiteljski objekat za smeštaj dobili su Hotel „Falkensteiner“ iz Beograda u potkategoriji hotel, i Etno selo Vrhpolje kod Ljubovije, u potkategoriji ostali objekti.
  • Aeodrom Nikola Tesla je dobio nagradu u kategoriji Organizacija za doprinos unapređenju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga.
  • Novinarka Večernjih novosti, Aleksandra Mikata, dobila je priznanje u kategoriji za Doprinos unapređenju turizma i podizanju kvaliteta turističkih usluga.

Specijalna nagrada za promociju Srbije kao atraktivne destinacije, pripala je kineskoj književnici Čen Danyan, čiji su tekstovi o Srbiji doveli veliki broja turista u našu zemlju. Čen Danyan se zahvalila na priznanju i naglasila da je posebno fascinirana našim freskama, kulinarskim proizvodima, ali pre svega srdačnošću i gostoprimstvom našeg naroda.

Potpredsednik Vlade i ministar Ljajić izjavio je, povodom dodele ove važne nagrade, da će ova, 2017. godina, biti rekordna u turizmu. Istakao je da se približavamo deviznom prilivu od 1,2 milijarde evra, dok se za dve godine planira ostvarenje deviznog priliva od 1,5 milijardi evra. Takođe, dodao je da će se povećati domaće i strane investicije, kako bi unapredili turističku ponudu i kvalitet usluga, i najavio set mera podrške razvoju turizma u Srbiji.

Direktor TOS-a Marija Labović ukazala da turizam spada u tri izvozne grane koje ostvaruju najviše prihoda, ističući da je broj poseta i noćenja povećan zahvaljujući kampanjama i promocijama koje vodimo. Isto tako, u prvih sedam meseci ove godine imamo čak 13 procenata povećanje deviznog priliva u turizmu, a očekivanih milijardu i 200 hiljada evra od stranih turista pokazuje značaj turizma. Ona je napomenula i da u ovu oblast mora još mnogo da se ulaže.

Širom sveta se 27. septembra proslavlja „Svetski dan turizma“. Na trećoj sednici Svetske turističke organizacije (UNWTO) u Toremolinosu, u Španiji, 1979. godine odlučeno je da se svake godine obeleži dan kada je 1970. godine donet Statut UNWTO, a ovaj dan je odabran i kao zvanični završetak turističke sezone na severnoj hemisferi i početak turističke sezone na južnoj. Osnovna ideja obeležavanja ovog dana je da se ukaže na značaj turizma kao privrednog, kulturnog i sociološkog fenomena, kao i jedinstvenog načina upoznavanja različitih kultura. Prema podacima kojima Svetska turistička organizacija raspolaže, broj turista u svetu, koji godišnje prelaze međunarodne granice, dostigao je 1,2 milijarde. Proslava „Svetskog dana turizma” uvek se održava na posebno odabranom mestu i posvećena je različitim temama, koje određuje Generalna skupština Ujedinjenih Nacija, na preporuku Izvršnog saveta UNWTO, uz preporuku generalnog sekretara, dr Taleba Rifaia.

Marko Jelić

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Tourism
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Tourism
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....