Najbolji novi turistički program: Stazama slovenske mitologije u zagrljaju Sokobanje

10. July 2019
Foto: Milan Bošković
Foto: Milan Bošković

Na konkursu koji je početkom godine raspisalo uredništvo portala serbianadventures.com na temu "5 idealnih dana za odmor u Srbiji", kako bi podstaklo obogaćivanje turističke ponude Srbije kreativnim programima, od 50-tak pristiglih programa, tek je 30-tak zadovoljilo uslove da budu predstavljeni na ovom sajtu, a od njih izabrano - 16 najlepših. Svi ovi programi su dostupni za online rezervisanje preko serbianadventures.com, a za neke je bilo moguće koristiti i vaučere resornog Ministarstva, pa je njihova cena bila samo 1.000 din!

Priznanje za najbolji i najkreativniji turistički program odmora u Srbiji, pripalo je programu "Stazama slovenske mitologije u zagrljaju Sokobanje" - koji kombinuje wellness, aktivni turizam i mitologiju, a koji je u ime Specijalne bolnice „Banjica“ u Sokobanji, predstavio autor programa Milan Bošković, upravnik. Evo šta kaže.

„Stazama slovenske mitologija u zagrljaju Sokobanje“ je adrenalinsko-avanturistički program koji kombinuje hotelski i wellness program Sokobanje, prirodne lepote i slovensku mitologiju u jedno. Nešto sasvim novo na našem turističkom tržištu.

Novi sadržaji i aktivnosti su nešto što stalno pripremamo i nudimo našim gostima u objektu SB “Banjica”. Cilj nam je da dodatnim sadržajima za različite strukture gostiju, njihov boravak gostiju učinimo jedinistvenim, interesantnim i upečatljivim. Već godinama svakog dana organizujemo pešačke šetnje ili autobuske ture sa našim vodičima i to za sve goste hotela. Jednom nedeljno se organizuje piknik u etno restoranu na planini Ozren, koji je osmišljen i kao „poligon“ za neke stare sportske discipline, poput bacanja kamena sa ramena, navlačenja konopca, skoka u dalj… I ne mirujemo. Stalno osmišljavamo nove programe.

U Sokobanji još uvek ima mnoštvo lepih izletišta i vidikovaca do kojih turisti nikada i ne dođu, pa sam odlučio da napravim program koji će obuhvatiti ture na ovim nesvakidašnjim ali prelepim destinacijama, koje same po sebi ostavljaju bez daha. U to sam uključio slovensku mitologiju, jer većina toponima u okolini Sokobanje praktično i potiče direktno iz ove mitologije (Vidin - Svetovid, Moravica - Morena, Vlasina - Veles, Devica - Devana, Leskovik - Lesnik, Kalinovica - Kalina...). Istražujući, pronašao sam mnogo priča i legendi vezanih za ovaj kraj prožetih temom slovenske mitologije. Tako je napravljen spoj netaknute prirode, priča i legendi koje su nam još naše bake pričale, a danas su zaboravljene. Rezultat je: ekskluzivna ponuda za lokalitet Sokobanje sa destinacijama i stazama koje su nešto novo za goste i sa pričama i legendama iz slovenske mitologije koje niko od vodiča do sada nije ispričao.

Program obuhavata wellness i Aqua-park u Sokobanji, pozorišnu predstavu ispred „Grudanjske vodenice“, kao i večeru sa tamburicama ali i žurku na Župan plaži, uz logorsku vatru i gitaru i još dosta interesantnih aktivnosti. Šetnje jesu malo “jače”, ali predeli kroz koje se prolazi i mesta koja su cilj ovih tura, uvek višestruko nagrade one koji do njih stignu. Prizori neverovatne lepote i zanimljive, mistične priče naših vodiča, pune adrenalina, učesnike programa vode direktno u svet bajki.

Ako je turizam doživljaj, oni koji sa nama krenu Stazama slovenske mitologije – poneće iz Sokobanje ne samo mnoštvo neponovljivih fotografija i pregršt prelepih priča, već i uspomenu za ceo život.

Legenda o Mokoši

Jedna zanimljiva tura „Grudno - Sveti Ranđel – Troroga“ počinje sa poznatog izletišta Grudno, gde može da se vidi Ripaljka - jedan od najvećih vodopada u Srbiji, a završava se na izletištu Kalinovica kod Kalininih izvora. Prati je mnoštvo zanimljivih mitskih priča i legendi. Evo jedne vezane za slovensku boginju Mokošu.

Od Tatomirovog grada do izletišta Sveti Ranđel prolazi se bajkovitim stazama kroz šumu. Pored staze će se ukazati nekoliko malih zemljanih kućica. Ove kućice su po narodnom verovanju mesta gde se pojavljuje Babaroga ili Baba Jaga, kod Slovena - Mokoša (majka bogova). Mokoša je u slovenskoj mitologiji boginja prelja, zaštitnica žena i boginja plodnosti. Prema legendama, u ovakvim kućicama se ukazivala ženama kako prede svojim čarobnim iglama od brekinje. Ako bi se devojka ubola na Mokošinu iglu, pala bi u san sve dok je ljubav njenog života ne poljubi. Na kipovima je predstavljana kao stara, sa velikom glavom i dugim rukama, ili kao strašna nakaza sastavljena od raznih životinja. Zbog izgleda se veruje da je to zlo božanstvo, pa odatle i strah od nje, tj. od Babaroge ili Baba Jage. Kažnjavala je lenje žene a bila zaštitnik vrednih. Određivala je sudbinu žena.

Inače, za drvo pod nazivom brekinja (vrlo retka i specifična vrsta), stari Sloveni su verovali da je čarobno i da je majka svog ostalog drveća (pa se odatle veruje da ono predstavlja Mokošu, majku svih bogova). Srbi veruju da je Isus Hrist razapet na drvetu od brekinje. Ovo drvo se smatra prokletim, pa se njeni plodovi ne jedu sveži a samo drvo se ne seče. Od njenih grana po verovanju nije dozvoljeno praviti ništa osim sitnih alata za tkanje, predenje i magiju (Mokoša boginja tkanja). Zabranjeno je bacati i najmanje drvce brekinje u vatru jer se veruje da će onome ko to uradi - izgoreti kuća. Od brekinje se po verovanju prave čarobni štapići…

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Tourism
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Tourism
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....