Najbolji božićni market za 2022. nalazi se u Budimpešti

18. November 2022
Foto: Nacionalna turistička organizacija Mađarske
Foto: Nacionalna turistička organizacija Mađarske

Prema European Best Destination, najposećenijem turističkom sajtu u Evropi, koji sarađuje sa preko 300 turističkih organizacija, Budimpešta je već ponela titulu najbolje božićne destinacije u Evropi u 2022. godini. Glavni razlog zbog kog je ovo priznanje pripalo upravo Budimpešti jeste božićni market koji se ove godine otvara danas, 18. novembra, i traje sve do 1. januara 2023.

Budimpešta je omiljena destinacija za naše turiste, a posebno čarobna postaje u susret Novoj godini, kada se ceo grad pretvara u zimsku bajku, te gotovo da nema srpske agencije koja ne nudi aranžmane za popularni advent.

Slogan ovogodišnjeg božićnog marketa glasi “U ljubavi i sigurnosti“ i tim sloganom otvara se božićno slavlje ispred Bazilike Svetog Stefana. U pitanju je najpopularniji budimpeštanski božićni market gde više od 100 preduzetnika i gastronomskih ponuđača u tradicionalnim kućicama nudi popularna mađarska jela, ukrase i rukotvorine, kao i brojne originalne poklone.

Drugi božićni market smešten je takođe u centru Budimpešte, na Trgu Verešmarti. Cela Budimpešta je gotovo dva meseca obavijena mirisom medenjaka, dimnjak kolača, pečenog kestenja, štrudle od maka i sve što vam je potrebno jeste šolja popularnog kuvanog vina da se zagrejete. Vrhunac večeri je lajt-šou, koji se svakog dana projektuje na pročelju Bazilike Svetog Stefana. Ceo grad će ove godine biti okićen sa preko sto hiljada lampica, a organizatori očekuju veliki broj turista zahvaljujući bogatom pratećem programu koji obuhvata brojne koncerte i predstave na otvorenom.

Brojna klizališta širom Budimpešte će takođe biti otvorena. Najpoznatije klizalište je ono u Varošligetu, smešteno u podnožju velikog baroknog zamka Vajdahunjad, najvećeg u Evropi. Klizanje pod zvezdama je nezaboravno iskustvo koje možete upotpuniti šetnjom kroz zamak.

Duh Božića će sigurno upotpuniti Krcko Oraščić, a u Budimpešti se on izvodi u nedavno renoviranoj Operi. Kako Budimpešta leži na preko 1500 termalnih izvora, najbolji način da pobegnete od zime je da se ugrejete u bazenima Gelert, Sečenji ili Rudaš banje.

Nacionalna turistička organizacija Mađarske

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...