Najavljena rekonsrukcija bedema niške Tvrđave

18. July 2018

Bedemima niške Tvrđave nakon uređenja moći će bezbedno da se šeta, a rekonstrukcija bi trebalo da počne za 3 meseca, kaže Ivan Petković iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj (KLER), jer je u toku javna nabavka kojom će biti izabrani izvođači. Posao vredi oko 113 miliona dinara, a veći deo novca platiće građani Niša.

Uređenje i revitalizacija jednog od simbola Niša - tvrđave koja je građena u 17. veku, najavljeno je još 2013. godine, a Gradsko veće je usvojilo projekat koji podrazumeva da se saniraju bedemi i napravi oko 1.300 m staze kojom će moći da se šeta.

Zidovi će se rekonstruisati praktično "iz korena", kao kada je Tvrđava pravljena pre nekoliko vekova, pojašnjava Petković, jer će se renovirati svi fortifikacioni elementi.

- Ovo podrazumeva jedno potpuno uređeno šetalište, sa ogradama i svim elementima koji će na neki način predstavljati ogradu ka spoljnoj strani Tvrđave. Na taj isti način je rekonstruisana beogradska tvrđava Kalemegdan, koja iste te elemente ima iznad terena Partizana i Zvezde - priča Petković.

Građani će, osim između Stambol i Beogradske kapije, dodaje, nakon uređenja moći da šetaju i bedemima koji se nalaze iza Glavne autobuske stanice, iznad Rovčeta, kod mostića koji vodi ka tehničkim fakultetima i delu koji se nalazi prema Gradskom polju.

- Niška Tvrđava ima ukupno šest sektora, od toga su sektori koji gledaju ka gradu već obnovljeni. Sektor između Beogradske i Stambol kapije je saniran i tu su formirane šetne staze, a sada je prioritet da se odradi od sektora 2 do sektora 5. Sektori 3, 4 i 5 su podržani kroz ovaj projekat, a za sektor 2 je potrebno prvo uraditi arheološka istraživanja - pojašnjava Petković.

Kompletno uređenje bedema i izgradnja staza trebalo bi da košta oko 113 miliona dinara, kako kaže Petković, a od tog novca 40 miliona plaća Ministarstvo privrede, dok ostatak daje Grad Niš. Cena će biti poznata kada se završi javna nabavka koja je otvorena do 7. avgusta, a Petković kaže da očekuje da do kraja godine radovi budu završeni.

Podsetimo, projekat Uređenje i revitalizacija niške Tvrđave je urađen još 2013. godine, a prema tom planu do 2023. bi ovaj istorijski spomenik i simbol Niša trebalo da dobije potpuno novi sjaj. Dosad su urađeni "dekorativni radovi" poput rekonstrukcije javnog toaleta, staza, zelenila i osvetljenja, a ulepšana je i Letnja pozornica. Novo ruho bi trebalo da dobije i popularno Rovče, jer je u planu da tereni budu renovirani i prilagođeni za takmičenja.

Osim tog projekta i ministar Rasim Ljajić je krajem 2016. godine najavio renoviranje u saradnji sa Turcima i rekao da će Tvrđava postati "ozbiljan turistički proizvod".

Izvor: Južne vesti

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...