Nagradni foto konkurs „Wiki voli Zemlju 2017“

27. April 2017
Nagradni foto konkurs „Wiki voli Zemlju 2017“

Vikimedija (Wikimedia) Srbije, u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije i podrškom Turističke organizacije Srbije, organizuje novi krug foto konkursa „Wiki voli Zemlju”. Takmičenje se održava od 1. do 31. maja 2017. godine, sa ciljem prikupljanja slobodnih fotografija zaštićenih prirodnih dobara širom Srbije.
 
Nakon prošlogodišnjeg velikog uspeha Čedomira Žarkovića i osvojenog prvog mesta na svetskom takmičenju sa fotografijom Stopića pećine, zaljubljenici u prirodu ponovo imaju priliku da doprinesu promociji prirode naše zemlje i najvećoj svetskoj enciklopediji - Vikipediji (Wikipedia).
 
U takmičenju mogu učestvovati svi registrovani korisnici Vikipedije, koji treba da postave fotografije na Vikimedijinu multimedijalnu ostavu. Fotografije moraju biti načinjene pre ili tokom trajanja konkursa i moraju predstavljati zaštićeno prirodno dobro.
 
Stručni žiri odabraće tri najlepše fotografije koje će biti nagrađene GoPro kamerom, vaučerom za kupovinu tehnike i eksternim hard diskom.
 
Fotografije će, pored dostupnosti na Vikimedijinoj ostavi, biti predstavljene javnosti i kroz izložbe u gradovima Srbije: u Beogradu u Turističkoj organizaciji Srbije, u Nišu na internacionalnom džez festivalu „Nišvil“ i u gradu autora pobedničke fotografije.
 
Deset najlepših fotografija iz svake zemlje učestvovaće početkom jeseni i na svetskom takmičenju. Pored prvog mesta, Srbija je 2016. godine zauzela i 15. poziciju sa fotografijom Kanjona Rače, autora Vladimira Mijailovića.
 
Foto konkurs „Viki voli Zemlju” organizuje se četvrti put za redom u Srbiji, a peti put u svetu. Cilj ovog međunarodnog projekta, koji uključuje 26 zemalja sveta je, s jedne strane, fotografisanje pod slobodom licencom što više prirodnih spomenika, a sa druge strane doprinos povećanju javne svesti o očuvanju prirode. Prošle godine je na globalnom nivou više od 13.500 učesnika poslalo preko 110 hiljada fotografija.
 
Više informacija o konkursu možete pronaći OVDE.
 
Više informacija o međunarodnom projektu „Wiki voli Zemlju“ možete pronaći na zvaničnoj stranici konkursa.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Tourism
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Tourism
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....