Na sajmu turizma u Parizu prezentovan prvi Michelin vodič o Crnoj Gori

26. September 2018
Na sajmu turizma u Parizu prezentovan prvi Michelin vodič o Crnoj Gori

Turistička ponuda Crne Gore predstavlja se na 40. Međunarodnom sajmu turizma IFTM Top Resa 2018 koji se održava od 25. do 28. septembra u Parizu.

Na štandu Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, pored Ministarstva održivog razvoja i turizma i NTOCG u saradnji sa Ambasadom Crne Gore u Francuskoj, učestvuju i hotelske kompanije HG Montenegro Stars, HG Budvanska rivijera, Beppler & Jacobson, hoteli CentreVille, Verde, Maestral, turističke agencije MTO Travel, Luminalis, Explorer, lokalne turističke organizacije Budve, Bara, Tivta, Podgorice, Kotora i Cetinja, kao i kompanije Mtel i Montenegro Airlines.

Tržište Francuske je po broju turista koju su posetili Crnu Goru jedno od najznačajnijih i sa najvećim učešćem u turističkom prometu kada su u pitanju zemlje Evropske unije. U 2017. godini u Crnoj Gori boravilo je više od 60 hiljada turista iz Francuske koji su ostvarili preko 292 hiljade noċenja, što je povećanje od 18% ostvarenih noćenja u odnosu na 2016. Trend rasta nastavlja se i ove godine: u prvih šest meseci 2018. zabeležen je rast broja turista iz Francuske za 27%, dok povećanje broja noćenja iznosi 36%.

Prvog dana sajma na crnogorskom štandu je priređen koktel za partnere crnogorske privrede iz Francuske, a drugog dana i za posetioce sajma, sa degustacijom tradicionalne crnogorske meze i pića.

Prezentovan je i novi Michelin vodič o Crnoj Gori na francuskom jeziku koji pored informativnog i opisnog dela preporučuje određene lokalitete i ponude u Crnoj Gori. Autori vodiča su prethodno boravili u Crnoj Gori, dok distribucija i prodaja širom Francuske počinje 15. oktobra.



Pored toga, desetak dana pre početka sajma Top Resa u udarnom terminu francuske nacionalne televizije France 5 emitovana je “Échappées Belles” epizoda o Crnoj Gori u trajanju od 90 min, što je rezultat boravka ekipe ove televizije u Crnoj Gori koji je takođe podržan od strane NTO CG. Epizoda se može pogledati OVDE

Aviokompanija Montenegro Airlines, pored redovnog saobraćaja ka Parizu na godišnjem nivou i redovne linije ka Lionu tokom letnje sezone, u saradnji sa MTO Travel tokom sezone realizovaće čarter letove iz nekoliko francuskih gradova. Za iduću godinu saradnja turoperatora MTO Travel sa HG Budvanska rivijera je proširena uglavnom za kapacitete hotela Palas. TUI Francuska i sledeće godine najavljuje čarter letove i aranžmane za Crnu Goru u periodu od maja do oktobra iz više francuskih gradova.

I francuska low cost kompanija Transavia najavila je nastavak letova iz Pariza za Tivat i u 2019. godini, dva puta nedeljno od aprila do kraja oktobra. Interesovanje Francuza za ponudom Crne Gore postoji i mimo letnje turističke sezone pa se nastavlja i dovođenje organizovanih grupa van špica sezone i tokom zimskog perioda.

“IFTM Top Resa” najveći je B2B sajam u Francuskoj, a predviđanja organizatora su da će sajam ove godine okupiti više od 1.600 izlagača i više od 32.000 profesionalaca iz oblasti turizma.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...