Na Paliću održan 9. Turistički forum Srbije

14. May 2018
Na Paliću održan 9. Turistički forum Srbije
Na Paliću održan 9. Turistički forum Srbije
Na Paliću održan 9. Turistički forum Srbije
Na Paliću održan 9. Turistički forum Srbije
Na Paliću održan 9. Turistički forum Srbije
Na Paliću održan 9. Turistički forum Srbije
Na Paliću održan 9. Turistički forum Srbije
Na Paliću održan 9. Turistički forum Srbije
Na Paliću održan 9. Turistički forum Srbije
Na Paliću održan 9. Turistički forum Srbije

Deveti Turistički forum Srbije svečano je otvoren 9. maja u Elitte hotelu na Paliću.

Na početku foruma, pred punom salom, prikazan je promotivni film "Serbia – The place to be", a potom je prisutne pozdravila Marija Labović, v. d. direktora Turisičke organizacije Srbije, koja je napomenula da je 2017. godina bila uspešna po pogledu srpskog turizma.

- Beležimo povećanje u broju dolazaka turista u našu zemlju, kao i povećanje u broju noćenja. To treba da nas motiviše da idemo napred i da taj trend ponovimo i u 2018. godini - izjavila je Labović.

Ona je ukazala i na značaj zajedničkog rada na razvoju turizma u Srbiji.

- Turisti žele ispunjen sadržaj, a na nama je, kao timu koji se dobro poznaje, da im to i obezbedimo - istakla je Labović.

Potom su se prisutnima obratili i Bogdan Laban, gradonačelnik Grada Subotice, Nebojša Radulović iz Turističke organizacije Grada Subitice, Dalibor Sekulić, direktor „Elitte Palic” hotela, kao i Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije – koji je napomenuo da nema uspeha bez 4K (kreativnost, kontinuitet, kvalitet i komunikacija).

Kompletnije izlaganje ministra Ljajića možete pročitati OVDE.

Ceremoniju je obogatio i Gudački kvartet profesora Miloša Nikolića koji je dobio veliki aplauz posle izvođenja kolaža kompozicija klasične muzike.

Uvodno predavanje pod nazivom „Kreiranje, razvoj i promocija turističkog proizvoda” održao je Igor Kovačević iz Turističke organizacije Srbije.

Forum organizuje Turistička organizacija Srbije, a ovogodišnji domaćin je Turistička organizacija Grada Subotice. Cilj foruma je da kroz edukativna predavanja promoviše turističke trendove i pohvali prethodne uspehe i dostignuća turističkih organizacija. Predavanja su trajala do 12. maja.

Uz organizaciju Turističke organizacije Srbije, predstavnici medija su, pored Palića, imali priliku da posete znamenitosti Subotice.

Hram-palata iz 1902. godine

Nedavno renovirana Sinagoga predstavlja jedan od najlepših postojećih primera sakralne arhitekture secesije u Evropi. Krajem 19. veka, jevrejska zajednica je brojala nešto manje od 5% građana Subotice, ali je imala značajnu pokretačku snagu u razvoju grada. Sinagogom su to i pokazali.

Sagrađena je 1902. godine i plan je bio da ne predstavlja samo bogomolju, već hram-palatu koja će krasiti grad. Pored kupole koja je visoka 40 metara, najveća vrednost Sinagoge je atmosfera. Organizacija prostora je projektovana po ugledu na šatore iz biblijskih vremena koji su predstavljali utočišta i zaklon, dok prisustvo pastelnih boja i vitraža simboliše pesak, vegetaciju, nebesa. Sve ovo stvara posebnu atmosferu u kojoj vernik može da zaboravi na probleme i poteškoće i da se u miru prepusti molitvi i preporođen izađe iz Sinagoge.

Jevrejska zajednica je ovaj objekat poklonila Gradu Subotici 1979. godine. Restauracija je započeta pre šest godina, kad su sanirani krov i kupole, zatim fasada, a potom i enterijer. Njen kapacitet sad iznosi 1.000 mesta, a ima i podno grejanje – kako se vlaga ne bi kondenzovala u kupli jer je to velika opasnost za zidno slikarstvo. Grad Subotica, pokrajina i Republika Srbija su finansirale radove na krovu i fasadama, a mađarska vlada je donirala novac za restauraciju enterijera. Sinagoga je zvanično otvorena 26. marta 2018. godine.

Gradska kuća

Poznato je da je Gradska kuća strogi centar i simbol Subotice. Danas, kao i nekada, u njoj se nalaze Gradska uprava, Istorijski arhiv, butici i banke. Zgrada je visoka 76 metara i zauzima površinu do blizu 6.000 kvadratnih metara. Njena fasada i enterijer su raznobojni, budući da su je projektovale budimpeštanske arhitekte Komor i Jakab. Primećuje se naglašeni građevinski stil mađarskog folklora, kroz kovano gvožđe, šare cveća i cvetni nakit od keramike. Veliku većnicu bogate i detalji paunovog perja i raskošni vitraži na kojima su predstavljene razne značajne istorijske ličnosti – između ostalih i Marija Terezija i Franjo Josif. Sa vidikovca visine 40 metara, sa tornja Gradske kuće, pruža se neverovatan pogled na celu Suboticu, čak se primećuju i obrisi jezera Palić.

Sadržaji Palića

Kad već pominjemo Palić, ovo jezero se nalazi 8 kilometara istočno od Subotice, a njegovi sadržaji su iz godine u godinu sve bogatiji. Jezero je opkruženo hotelima visoke kategorije, kao i vilama i gostionama. Tu su i restorani i kafići, a potom i sportski i rekreativni tereni, plaže, termalni bazen, Vodotoranj, Velika terasa, Ženski štrand, Muzički paviljon...

Posetioci mogu voziti i bicikl po celoj obali Palića ili posetiti Zoološki vrt. Ceo zoo-park predstavlja jedinstvenu atrakaciju našeg područja jer poseduje retke vrste životinja, koje su vidno zadovoljne u svojim velikim staništima, kao i nepregledni broj različitih biljaka, pa predstavlja i prelepu botaničku baštu.

Dušan Veselinović

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...