Na korak do odluke o skijalištu na Avali

13. May 2019
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Iako manje nego u prethodnoj, turizam Srbije raste i u ovoj godini, 2018. bila je rekordna, pa je taj rezultat teško odbraniti. Dodatno otežava i manji broj kineskih turista zbog ukidanja avio-linije Peking–Prag–Beograd, iranskih zbog uvođenja viza, a turskih zbog skupljih avio-karata na relaciji Istanbul–Beograd. S druge strane, od početka godine broj ruskih turista porastao je za trećinu, a austrijskih i poljskih za petinu.

Nema razloga za brigu o budućnosti domaćeg turizma, jer ni blizu nismo iskoristili sve potencijale. Zlatnoj turističkoj petorci Beogradu, Novom Sadu, Zlatiboru, Kopaoniku i Vrnjačkoj Banji, gde se ostvaruje gotovo 70 odsto prihoda, u narednom periodu priključiće se i Sokobanja, Niš, Podunavlje, Divčibare i Palić.

I jedna ekskluzivna vest za prestonicu.

- Mi smo na korak do odluke da se izgradi skijalište na Avali sa kompletnim zimskim, ali i letnjim sadržajima i to će biti jedna nova destinacija u okviru grada Beograda, a sličan sadržaj ćemo izgraditi i na Jastrepcu - kaže Rasim LJajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

Kako je bilo ranije najavljeno iz JP Skijališta Srbije, staza će biti duga oko 550 metara, a na jednom delu biće postavljena posebna podloga kako bi mogla da se koristi i kad nema snega. Ovaj kompleks nalaziće se ispod tornja do podnožja planine uz Mitrovićev dom.

Troškovi izgradnje skijališta trebalo bi da iznose oko 5 miliona evra. Staza na Avali će biti u kategoriji plave, odnosno srednje teške kategorije.

Na Turističkom forumu u Banji Koviljači govorilo se i o trendovima u turizmu i još jedna potvrda da nam je globalizacija sudbina.

- Savremeni turista je u potrazi za doživljajem. On za tim traga, a manje mu je važno u kojoj se zemlji to nalazi - kaže Migel Galego iz Evropske turističke komisije.

- Prošlo je vreme kada turista dolazi na neku destinaciju samo da bi obišao znamenita mesta, muzeje, napravio fotografije. Samim tim je ono što osete na destinaciji i ukupan doživljaj koji imaju mnogo značajniji od pojedinačnih usluga - kaže Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Putovanja su postala stresna jer se turisti trude da u nekoliko dana vide što više, pa se odmor pretvara u stampedo. Evropa im na to odgovara novim konceptom nazvanim "spora avantura".

- Nije uvek nužno da tokom putovanja osetite jak adrenalin. Naprotiv. Usporite ritam, produžite putovanje, povežite se sa prirodom i lokalnim stanovništvom. To je pravi odmor - kaže Sara Mer Belšo iz "Spore avanture"

Evropa je i dalje turistički najprivlačniji kontinent, gde se ostvari više od polovine svih turističkih putovanja.

Izvor: RTS

Last comment

Nikola
Monday , 13.05.2019. 20:41h
Recommendation:
0
+
0
-
катастрофа, посећи ће много дрвећа које се налази на Авали!

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...