Na jesen 2017. prvi "zdravstveni" turisti stižu u Srbiju

03. May 2017
Na jesen 2017. prvi 'zdravstveni' turisti stižu u Srbiju

Projekat zdravstvenog turizma, čiju realizaciju je krajem novembra prošle godine započelo Ministarstvo zdravlja, ulazi u završnu fazu.

Prema rečima dr Meha Mahmutovića, državnog sekretara, od jeseni će pacijenti iz inostranstva po prvi put organizovano dolaziti u Srbiju na lečenje i estetske korekcije u našim privatnim klinikama.

Na konkurs Ministarstva zdravlja za promociju zdravstvenog turizma, koji je trajno otvoren, prijavilo se 12 klinika za plastičnu i estetsku hirurgiju, kao i više od stotinu privatnih stomatoloških ordinacija.

Dr Mehmutović navodi i da su delegacije Ministarstva zdravlja boravile na dva velika međunarodna sajma turizma u Berlinu i Moskvi, gde su videli kako druge zemlje prodaju usluge "belih mantila".

– Kada smo našu ponudu uporedili sa drugima, videli smo da Srbija ima veliki potencijal u zdravstvenom turizmu i šansu koju ne smemo da propustimo – naglašava dr Mahmutović. Kao našu prednost u odnosu na konkurentske zemlje navodi da je to upravo pokroviteljstvo resornog ministarstva.

– Kada država, kao što to sada radi Srbija, odluči da stane iza ovakve medicinsko-turističke ponude, svaki pacijent može da računa na sigurnost i kvalitet zdravstvenih usluga. Ako se nekom čini da akciju vodimo sporo, to je samo zato što utvrđujemo sve detalje: od cena usluga do odgovornosti za eventualne komplikacije posle intervencije, jer od toga zavisi i ugled Srbije – objašnjava državni sekretar.

Komisije lekara, stomatologa i inspektora uveliko obilaze privatne klinike za stomatologiju, ističe dr Miloje Stefanović, koji je u Stomatološkoj komori Srbije zadužen za promociju medicinskog turizma. Kontrola kvaliteta već je obavljena u polovini prijavljenih.

Nivo kvaliteta i cena mora biti ujednačen u klinikama koje strance budu lečile pod žigom Ministarstva zdravlja, ističe državni sekretar dr Meho Mahmutović. Strukovne organizacije su usaglasile raspon cena zdravstvenih usluga iz dve pomenute oblasti. Dr Stefanović objašnjava da je dogovoreno da se ne sme naplaćivati ni cena niža od naznačenih u cenovniku, ali ni viša.

I pre nego što je zdravstveni turizam postao državni projekat, pacijenti iz inostranstva su u Srbiju dolazili samostalno, pa čak i u paket aranžmanima pojedinih turističkih agencija. Novina je što će od jeseni biti detaljno upoznati koje medicinske intervencije pokriva zdravstveno osiguranje njihovih država.

– Procenjujemo da će ponuđene mogućnosti najpre iskoristiti naši građani iz dijaspore, ali očekujemo i "prave" strance iz zemalja u kojima su estetske i stomatološke intervencije veoma skupe. Zainteresovanih već sada ima, pre svega iz zemalja okruženja, ali i iz Rusije – kaže dr Mahmutović.

Iako je od objavljivanja javnog poziva prošlo pet meseci, on smatra da se sa realizacijom plana zdravstvenog turizma ne kasni. Navodi da je za kompletan izbor članova komisija bilo nužno ovoliko vremena. Stručnjake koji su ušli u sastav tih tela predlagale su Stomatološka komora Srbije i Udruženje za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju.

Dok komisije pregledaju klinike prijavljenih kandidata, priprema se specijalni sajt Ministarstva zdravlja na kojem će biti pobrojani svi koji su dobili "zeleno svetlo". Te klinike će dobiti sertifikate da ispunjavaju uslove resornog ministarstva za bavljenje medicinskim turizmom.

– Zasada nismo uključivali državne zdravstvene ustanove u organizovani medicinski turizam, jer to zahteva prethodno uređenje nekih pravnih pitanja – objašnjava dr Mahmutović.

Izvor: Politika

Comments (0)

Connected news

Tourism
Lokalnim samoupravama u Vojvodini 28 miliona dinara za turističke projekte
23. October 2018
Bespovratna sredstva namenjena razvoju turizma na teritoriji AP Vojvodine, u ukupnom iznosu od...
Tourism
Da li ste znali da Novi Sad ima najsavremenije opremljen kongresni centar u Srbiji?
23. October 2018
Kongresni centar Master, koji se nalazi u okviru Novosadskog sajma, jedini je objekat te vrste...
Tourism
Otvoren najduži most na svetu
23. October 2018
Predsednik Kine Si Đinping zvanično je otvorio 55 kilometara dug most, koji povezuje Hongkong...
Tourism
Etihad i No1 Lounges pokrenuli The House - savremeni brend aerodromskih salona
22. October 2018
Etihad Airways je u partnerstvu sa kompanijom No1 Lounges pokrenuo savremeni brend aerodromskih...