Na Jahorini uređena pešačka staza duga 16km

02. October 2023
Image by Mario from Pixabay
Image by Mario from Pixabay

 Povodom Svetskog dana turizma u sredu je na Jahorini otvorena pešačka staza dužine 16 kilometara. Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je da se izgradnjom pešačkih staza i sličnim projektima otkriva nova dimenzija Jahorine koja nije poznata svim turistima.

Ćosić je nakon svečanog otvaranja staze na Jahorini rekao da se ovakvim sadržajima može upotpuniti turistička ponuda, čime će se turisti privlačiti tokom čitave godine.

- Danas prvih 16 kilometara staza, naredne godine još 16 i potom 14, dovešće do željenih 46 kilometara pešačkih staza koje mogu biti i biciklističke - rekao je Ćosić novinarima.

On je podsetio da je gradska uprava u dva neprofitna projekta na Jahorini uložila oko 200.000 KM, čime je pokazala da joj je u interesu bezbednost gostiju, proširenje turističkih sadržaja, kao i unapređenje turističke ponude.

- Da pokažemo da je Jahorina ne samo skijanje, nego i uživanje u prirodi - dodao je Ćosić.

Nemanja Vučetić iz udruženja hotelijera Jahorina rekao je da je ukupna vrednost projekta u koji su bili uključeni Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, grad Istočno Sarajevo, gradska razvojna i turistička agencija, Olimpijski centar Jahorina i udruženje hotelijera, 105.000 KM.

- Ukupna dužina od 16 kilometara odnosi se na dve rute, jedna ruta se zove Javorina, dužine 6,6 km, a druga je Olimpijska 9,6 kilometara i proteže se kroz najlepše predele Jahorine - naveo je Vučetić.

On je rekao da je pored staze postavljeno 20 klupa, kao i edukativne table, idealne za organizovanje nastave u prirodi, te turistička i planinarska markacija.

- Sve kritične tačke smo obezbedili zaštitnom ogradom, a više od 40% staze je nasuto sječkom, tako da se na stazi može šetati i nakon obilnih kiša -naglasio je Vučetić.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da sadržaji koje nude Jahorina, Ravna planina, Romanija i svi ostali delovi Srpske pokazuju da je turizam grana privrede koja se dodatno mora unapređivati.

- Reč je o sadržaju koji neće direktno donositi prihode, već će upotpuniti turističku ponudu i pojačati letnje turističke sadržaje. Nema dileme da Jahorina može da u toku zime zadovolji, ali moramo razvijati letnji turizam i ovo je najbolji način da to uradimo - naglasio je Jugović.

Direktor Razvojne agencije Istočno Sarajevo Mladenka Pandurević rekla je da je pešačka staza na Jahorini jedan od četiri projekta koje ove godine gradska razvojna agencija implementira iz svojih sredstava, navodeći da je jedan od strateških ciljeva razvoja grada Istočno Sarajevo, upravo turizam.

Svetski dan turizma se obeležava u celom svetu od 1979. godine.

Svetska turistička organizacija je odredila 27. septembar kao Svetski dan turizma, jer je na taj dan 1970. godine u Meksiku usvojen statut ove organizacije.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Turistička organizacija Srbije imala uspešan nastup u Kini
31. May 2024
Turistička organizacija Srbije (TOS) je učestvovala na međunarodnom sajmu turizma ITB China,...
Tourism
Do kraja godine novi Air Serbia Premijum salon na beogradskom aerodromu
29. May 2024
Air Serbia planira da krajem 2024. godine otvori novi Premijum salon na terminalu C10...
Tourism
Leteti na francuski način: konsijerž, osam miliona boca vina godišnje i kuvari sa Mišelinovim zvezdicama
28. May 2024
Nacionalne avio-kompanije pored svojih osnovnih delatnosti prevoza ljudi i robe, često uzimaju...
Tourism
Mesopotamija Ekspres: Najnovija turistička železnička ruta u Turskoj
28. May 2024
Da li biste želeli da istražite očaravajuću lepotu Turske vozom? Prolećni i letnji...