Na bečkom aerodrom testiranje bezbednosnih mera protiv širenja koronavirusa

17. June 2020
Foto: © Flughafen Wien AG
Foto: © Flughafen Wien AG

Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) razvija međunarodne standarde za bezbednosne mere u vazdušnom saobraćaju protiv širenja koronavirusa. Važna iskustva u tom pogledu pruža aerodrom u Beču koji je izabran da bude vazdušna luka na kojoj će se testirati bezbednosne mere. Brojna rešenja su u Beču već sprovedena a saznanja dobijena iz prakse biće korišćena za utvrđivanje budućih pravila. Nedavno je agencija „EASA“ objavila „EASA-Chart“ sa preporukama za bezbedno putovanje avionom.

Na bečkom aerodromu, na čitavom delu gde se nalaze terminali važi obavezno nošenje maski za putnike, one koji ih dočekuju i zaposlene. Razmak od jednog metra mora da se održava, na šta ukazuju markacije na podu, natpisi i govorni automat na terminalu. Šalteri za check-in, ulazak u avion i za informacije imaju zaštitu od pleksiglasa. Svi terminali raspolažu brojnim štandovima za dezinfekciju ruku. U slučaju korišćenja autobusa, broj putnika je ograničen.

Novo na bečkom aerodromu je da toplotne kamere automatski mere telesnu temperaturu kod svih putnika koji dolaze u Beč i to na putu do mesta za izdavanje prtljaga. Ukoliko se kod nekog od putnika ustanovi povišena temperatura onda lekar vrši dodatnu proveru i određuje sledeće korake u proceduri.

Takođe na bečkom aerodromu moguće je uraditi PCR-test na COVID-19 a rezultat je gotov za par sati. Dodatna usluga na aerodromu „Švehat“ je individualna pratnja „Covid Care Premium Services“ od check-in-šaltera do ulaska u avion pri čemu je bezbednosna i carinska kontrola bez čekanja.

Last comment

Vojkan
Friday , 17.07.2020. 18:04h
Recommendation:
0
+
0
-
Da iznajmis privatni let preko Royal Charter Service-a moracemo da se testiramo pre putovanja jer niko nece koronu u svom dvoristu.

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...