Na aerodromu Konstantin Veliki u planu izgradnja otvorenog bazena

11. January 2023
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Aerodromi Srbije raspisali su tender za izradu projektno tehničke dokumentacije rulnih staza i prateće infrastrukture na niškom aerodromu. Predmetna lokacija na kojoj su planirani radovi nalazi se unutar područja aerodroma Konstantin Veliki, prenosi portal eKapija.

Kako je navedeno u projektnom zadatku, tokom 1999. godine usled dejstva projektilima došlo je do značajnih oštećenja rulnih staza za kretanje vazduhoplova, pa je cilj da se one saniraju. Rekonstrukciju je potrebno izvršiti na takav način da je moguće izvršiti prihvat vazduhoplova za maksimalnu težinu od 32 tone (referentni vazduhoplov je Falcon 5X, kodnog slova C).

Ali za publiku najzanimljivi deo projekta tek sledi - tender obuhvata i projektnu dokumentaciju potrebnu za puštanje u rad otvorenog bazena dimenzija 50 m X 25 m X 1,1 m-3,55m.

Zapremina vode u bazenu, sa finskim prelivnim kanalom, biće 2.640 m3, a projekat je potrebno uraditi, kako se navodi, prema nemačkim propisima.

Nadalje, u projektnom zadatku stoji da za potrebe korisnika treba uraditi projekte arhitekture i konstrukcije rekonstrukcije starog bazena za plivanje od armiranog betona, unutrušnjih dimenzija 25x50 m, promenljive dubine od 1,5 do 3,55 m.

Bazen je prelivnog tipa, a projektom je potrebno predvideti i skakaonicu (ukoliko je moguće sanirati postojeću skakaonicu).

Vojni bazen u naselju Medoševac, na vojnom delu aerodroma, zatvoren je posle NATO bombardovanja, a do tada su mogli da ga koriste svi građani.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...