Muzej grada Beograda dobija svoju zgradu

18. February 2019

Nakon što je 2016. godine izabrano idejno rešenje za objekat Muzeja grada Beograda, sada su preduzeti naredni koraci da posle 115 godina ova kulturna ustanova dobije svoju zgradu. Urbanistički projekat za rekonstrukciju, dogradnju i prenamenu objekta u Resavskoj 40b, koji je uradio Centar za planiranje urbanog razvoja - CEP, na javnom je uvidu. Građani će do 20. februara moći da daju predloge, nakon čega bi komisija Sekretarijata za urbanizam trebalo da ga usvoji. Posle toga, sledi izrada tehničke dokumentacije.
 
Prema najavama gradskih čelnika sa početka 2018. godine, radovi je trebalo da počnu krajem te godine, i da budu završeni 2020. S obzirom na to da se proces odužio, nije izvesno kada bi majstori mogli da započnu preuređenje.

Stari vojni objekat između Resavske, Nemanjine i Birčaninove ulice će se prenameniti i biće Muzej grada, s tim što se spoljašnost neće narušavati i menjati, pa će fasada ostati ista, jer je zgrada pod zaštitom. Kako se navodi u urbanističkom projektu, rekonstrukcija postojećeg objekta je neophodna zbog prilagođavanja prostora novoj nameni. Ovaj objekat će se prostirati na 17.000 kvadrata, a, prema ranijim najavama, čitav proces koštaće oko 15 miliona evra.

- Prvi sprat je planiran za stalne izložbene postavke u delu objekta prema Birčaninovoj - stoji u projektnoj dokumentaciji. - U delu prema Nemanjinoj, biće depo muzejskih i studijskih zbirki. Drugi sprat je u delu prema Birčaninovoj ulici planiran za stalne izložbene postavke i prostore edukativnih radionica sa pratećim sanitarnim prostorijama. Deo prostora prema Nemanjinoj namenjen je za depo slika, skulptura, nameštaja. Potkrovlje je predviđeno za upravu muzeja, direktora i prateće službe.

U planu je i rušenje postojećeg centralnog stepeništa orijentisanog prema dvorištu, kao i ulaznog stepeništa i dela galerije radi formiranja reprezentativnog hola. Dvorište objekta je integrisano u javne prostore muzeja. Centralni motiv dvorišta je arheološki lapidarijum - deo izložbene postavke muzeja na otvorenom. U okviru dvorišta je planiran spoljni amfiteatar sa urbanim mobilijarom.

Novi prostor je osmišljen tako da u njemu posetioci mogu da provedu čitav dan.

Izvor: Novosti

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Tourism
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Tourism
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....