Muzej "25. maj" obeležava 55 godina postojanja

24. May 2017

Muzej Jugoslavije danas (24. maja) obeležava 55 godina od osnivanja Muzeja "25. maj" specijalnim programom za publiku - ekskluzivnom turom.

Tura počinje okupljanjem na platou ispred Muzeja, nastavlja se na soliteru preko puta Muzeja i završava u Muzeju "25. maj".

Publika će imati priliku da od Vladane Putnik, istoričarke arhitekture, i Jelice Jovanović, arhitekte, čuje analizu najpoznatijih građevina čuvenog arhitekte s vidikovca na soliteru koji se nalazi naspram Muzeja "25. maj". Zatim će se tura nastaviti na platou ispred Muzeja gde će sa svojim projektom posetioce upoznati Branislav Jovin, arhitekta, a o pojedinostima rada na mozaiku koji krasi pročelje fasade više će reći sin autora Bogdana Karanovića - fotograf Branislav Karanović.

Tura se završava obilaskom unutrašnjosti Muzeja "25. maj" s Nedom Knežević, direktorkom Muzeja, Momom Cvijovićem, muzejskim savetnikom, i Milanom Popadićem, profesorom. Tura će uključiti i gosta iznenađenja koji će, kao izuzetno blizak Mihailu Jankoviću, podeliti zanimljive anegdote i sećanja iz života ovog značajnog arhitekte. Učešće na programu je popunjeno već drugog dana nakon poziva na društvenim mrežama.

Skupština grada Beograda usvojila inicijativu da ulica u kojoj se Muzej Jugoslavije nalazi ponese ime arhitekte Mihaila Mike Jankovića, jednog od vodećih beogradskih i jugoslovenskih stvaralaca ovog razdoblja, autora zdanja čiji se jubilej obeležava.

Muzej "25. maj" jedan je od retkih objekata potpuno očuvane originalne funkcije i namenske arhitekture iz perioda socijalističke Jugoslavije. Značajan je primer moderne arhitekture i redak primer total dizajna u arhitekturi Beograda. Jedan od prvih namenski projektovanih i građenih muzeja u Beogradu, poklon Grada Beograda Josipu Brozu Titu za 70. rođendan, danas je centralna ustanova Muzeja Jugoslavije.

Impozantni spisak izložbi iz zemlje i inostranstva u ovom zdanju, u periodu od 1978. do 2015. godine, pored brojnih međunarodnih i domaćih skupova, seminara, predavanja i drugih aktivnosti, kao i poseta velikog broja državnika, poznatih ličnosti i delegacija, samo je deo njegovih aktivnosti u 55 godina postojanja.

Objekat Muzeja "25. maj" svečano je otvoren 24. maja 1962. godine, a zdanje i danas provocira i izaziva oprečne stavove stručnjaka i šire javnosti, kako svojim umetničkim oblikovanjem, tako i simboličnim vrednostima koje se za njega vezuju.

Izvor:
Tanjug

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...