Moon fest od 26. do 29. jula na Staroj planini

04. July 2018
Moon fest od 26. do 29. jula na Staroj planini

Turistička organizacija opštine Knjaževac, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, i u saradnji sa organizacijom "Srbija za mlade" organizuje outdoor festival na Staroj planini - "Moon fest 2018", sa ključnom aktivnošću u noći punog meseca između 27. i 28. jula - noćnim usponom na najviši vrh Midžor.

Posebna atrakcija ove godine je pomračenje meseca, koje će se dogoditi u noći ove aktivnosti od 20.30h do 00.20h, kao i potpuno pomračenje, koje će se odigrati u periodu od 21.30 do 23.15h.
 
Učesnici ovog događaja, osim u aktivnosti noćnog uspona na Midžor u noći punog meseca, mogu da učestvuju i u svim drugim aktivnostima koje će biti organizovane u toku trajanja festivala (26 - 29. jul): abseilling na impresivnim stenama Babinog zuba, zip-line, slack-line, kupanje, kajaking i ronjenje u prelepom  Zavojskom jezeru - „Uvcu istočne Srbije“. Takođe, imaće i priliku da se kupaju u termalnim bazenima „Banjica“ u Knjaževcu, da pešače do brojnih drugih vidikovaca, kao i da učestvuju u čobanskim igrama, streličarstvu, igrama bez granica, a u večernjim satima sjajno da se zabave uz svirke uživo.

Noćni uspon na Midžor u noći punog meseca 27/28. jul
 
Tokom ove večeri, festival će posetiti više stotina planinara i ljubitelja prirode. Od 20h počinje okupljanje učesnika na platou ispred kafe-restorana „Plaža“. Tu će biti postavljeni teleskopi odakle će moći da se posmatra potpuno pomračenje meseca. Na platou i u bašti restorana, profesori prirodno–matematičkog fakulteta iz Niša održaće predavanje na temu planete Zemlje, Meseca i sunčevog sistema, a biće postavljen video bim koji će emitovati snimak sa jednog teleskopa.

Organizator je obezbedio i zabavni sadržaj za ovo veče.

Od 21.30 do 23.15h odigraće se potpuno pomračenje Meseca – NAJVEĆE U 21. VEKU, a posebna atrakcija je zatamljeni Mesec, koji se vidi golim okom i koji je zbog prelamanja svetla crvene boje. Od 23.30h prestaje potpuno pomračenje i zemljina senka počinje da „oslobađa“ Mesec, a oko 00.20h zemljina senka ga u potpunosti „otkriva“.

Od ponoći se kreće na noćni uspon markiranom stazom dugom oko 7,5 km do najvišeg vrha Stare planine u Srbiji - Midžora (2169 mnv). Učesnici će na vrhu sačekati svitanje i izlazak Sunca, a onda će se istom stazom vratiti nazad. 
 
Planinarenje u noći punog meseca, potupuno pomračenje meseca, impresivni izlazak sunca i jutro na Staroj planini neverovatan je i jedistven doživljaj koji će zauvek ostati u sećanju svakog od učesnika. 
 
U subotu popodne i uveče, 28. jula 2018. posle 12.00 časova biće organizovane čobanske igre, streličarstvo i igre bez granica, a u večernjim satima nastupa rok grupa „Dangube“.
 
Program outdoor festivala MOON FEST 2018. možete pogledati OVDE.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...
Tourism
Veliko interesovanje bugarske privrede za Beograd i Srbiju
14. March 2024
Na 40. jubilarnom sajmu turizma u Sofiji, najvećoj turističkoj manifestaciji u Bugarskoj,...