Moja turistička misija: Dragana Terzić, “Travel Point” - Prijepolje

13. July 2020
Foto: Dragana Terzić
Foto: Dragana Terzić

- Oduvek sam se vodila mišlju da je obrazovanje i sopstveno  usavršavanje  investicija u budućnost – kazuje Dragana Terzić, vlasnica Turističke agencije Travel Point u Prijepolju. - Nakon završene Ekonomske škole u Prijepolju, školovanje sam nastavila na Geografskom fakultetu u Beogradu, na smeru turizmologija. Dalje usavršavanje nastavila sam u Slovačkoj, gde sam završila magistarske studije na smeru regionalni razvoj i razvoj ruralnog turizma. Magistarske studije sam završila kao najbolji strani student, a nakon određenog vremena, na inicijativu jedne strane izdavačke kuće, moj magistarski rad izdat je kao knjiga.

Nakon završenih studija ključno pitanje je bilo: šta započeti i kako dalje sebe usmeriti. Kao veliki zaljubljenik u svoj kraj želela sam da razvijem biznis ideju – inovativni turistički proizvod koji ću ponuditi na turističkom tržištu i valorizovati. Mislim da iza svake žene u preduzetništvu treba da stoji jasna vizija, volja i podrska. Postojanje biznis ideje je bitno, ali je potrebno da bude bolja i inovativnija, a mi mladi preduzetnici treba da rastemo kroz izazove, da budemo uspešni tako što ćemo obične stvari raditi na neobičan način, a turizam je delatnost koja to omogućava. Otvorila sam turističku agenciju “Travel Point”, čija je osnovna vizija intenzivno uključivanje u tokove receptivnog turizma sa specijalnim fokusom na ruralni turizam i aktivan odmor i otkrivanje svih čari i lepota prijepoljskog kraja. Misija je bila kreirati jedinstven doživljaj i prezentovati Prijepolje kao turističku destinaciju bogatu kulturnim nasleđem, tradicijom i prirodnim bogastvima. Cilj je od samog starta bio jasan: biti prepoznatljiv na turističkom tržištu kao receptivna turistička agencija u prijepoljskom kraju, pružajući podršku održivom razvoju i lokalnoj ekonomiji kroz dugoročno poslovanje. Smatram da prijepoljski kraj ima izuzetan turistički potencijal. Ovaj živopisan kraj krije darove netaknute prirode i brojne kulturno-istorijske spomenike, jednom rečju, predstavlja pravi biser Zapadne Srbije.

Od samog početka poslovanja, akcenat sam stavila na umrežavanje, vođena pozitivnim primerom Turističke organizacije regije Zapadne Srbije. Tim primerom sam se vodila i u svom poslu, svesna da treba više da radimo na umrežavanju svih lokalnih aktera značajnih za budući razvoj turizma ovog kraja, ali i na povezivanju i saradnji  sa susednim destinacijama. Kada je reč o lokalnim akterima tu prvenstveno mislim na Turističku organizaciju Prijepolja, sa kojom imam odličnu saradnju, zatim sa predstavnicima seoskih domaćinstava, udruženjima žena koje neguju lokalnu tradiciju, lokalnim proizvođačima i svim ostalim bitnim akterima koji predstavljaju važne karike u procesu stvaranja lanca vrednosti u turizmu. Kao rezultat dobre saradnje sa lokalnom turističkom organizacijom Prijepolja nastao je predivan promo spot o turističkim potencijalima prijepoljskog kraja u okviru promotivne kampanje Moja Zapadna Srbija, na koji smo svi jako ponosni. Istakla bih da je bitno i umrežavanje i saradnja sa kolegama iz okruženja. Imala sam sreću da upoznam koleginicu sa Zlatara Katarinu Vitorović. Ona je, takođe, krenula putem sopstvenog biznisa - otvorila je svoju turističku agenciju, a nas dve radimo na povezivanju destinacija čime jačamo konkuretnost i trudimo se da zajednčkim snagama ostvarimo pozitivne rezultate i privučemo što više turista da posete naš kraj.

Naravno da sam se na ovom putu susrela sa brojim problemim i mnogim barijerama, ali sam sve to shvatala kao novi izazov i stepenik više ka ostvarenju svog cilja. U tome me je vodila ljubav prema poslu. Ljubav prema poslu stvara predanost i uspeh, a predanost dovodi do rezultata. Pa tako mislim da će moja predanost u procesu kreiranja inovativnog turističkog proizvoda koji podrazumeva kreiranje novih tura koje će promovisati naš prijepoljski kraj dovesti do stvaranja satisfakcije i pozitivnih rezultata kod turista, jer je najbitnije da osluškujemo njihove želje i potrebe, pratimo trendove i nudimo im jedinstven turistički doživljaj u ovom delu Srbije.

Želim da moj primer bude inspiracija svim mladima i da ih podstaknem da slede svoje snove i naprave korak na koji se mnogi ne usuđuju, da zakorače u svet privatnog biznisa, da budu hrabri i pomeraju granice i da se ne plaše neuspeha, jer to je samo kao predah za buduću pobedu, i naravno, da se uključe u turizam, jer TURIZAM SPAJA!

Comments (0)

Connected news

Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...
Tourism
Bespovratna sredstva za 82 projekta u cilju razvoja ruralnog turizma
10. July 2024
Radna grupa za odlučivanje o učešću u finansiranju projekata razvoja i unapređenja...
Tourism
Nove direktne avio-linije do NR Kine
03. July 2024
Počev od 30. septembra 2024. godine, Air Serbia će uspostaviti direktne letove između...