„Moja Srbija“ poziva Vladu da pusti u opticaj još 150.000 vaučera

06. January 2023
Foto: Turisticki Svet
Foto: Turisticki Svet

Udruženje „Moja Srbija“ uputilo je poziv Vladi Republike Srbije da već krajem januara ili početkom februara pusti u opticaj dodatnih 150.000 vaučera, čime bi se zadovoljile potrebe zainteresovanih građana, a potencijalni korisnici bi imali dovoljno vremena da prikupe potrebnu dokumentaciju i da na odgovarajući način planiraju svoj odmor u Srbiji.

Prva ovogodišnja kvota od 100.000 vaučera za subvencionisani odmor podeljena je za nepuna dva dana. Kao i u prethodnim godinama i ovoga puta najveće interesovanje je vladalo za naše planine i banje, pa će tako, najveći broj vaučera otići u Sokobanju, na Zlatibor i u Vrnjačku Banju. Vaučeri će moći da se koriste isključivo za plaćanje usluge smeštaja, a pokrivaće deo troškova u iznosu do 5.000 dinara.

Najveći procenat vaučera dobiće penzioneri, koji su uz rezervaciju smeštaja morali da prilože samo svoj penzioni ček, pa samim tim nisu imali problema sa prikupljanjem dokumentacije, dok su druge kategorije građana u velikoj meri propustile ovu šansu.

- Udruženje ‘Moja Srbija’ je u više navrata apelovalo na Vladu Srbije da odloži početak akcije podele vaučera, jer neki naši sugrađani nemaju mogućnost da tokom praznika pribave potrebnu dokumentaciju i samim tim, ne svojom krivicom, ostaju bez mogućnosti da dobiju ovu olakšicu za odmor - rekao je Milan Ristić iz udruženja „Moja Srbija“ i dodao da su najveće probleme imali radnici, koji nisu uspevali da overe potvrde o visini primanja, kao i studenti koji na fakultetima nisu stigli da dobiju potvrdu da su redovni studenti.

Pokretanje akcije 1. januara ne stvara probleme samo prilikom prikupljanja dokumentacije, već i kasnije, tokom realizacije.

- Zbog potrebe da hitno definišu vreme i mesto odlaska na odmor, građani često rezervišu termine koje kasnije neće moći da iskoriste, tako da neke rezervacije ostaju neiskorišćene, zbog čega ugostitelji bespotrebno trpe gubitke - naglasio je Ristić.

U udruženju „Moja Srbija“ veruju da će nadležno ministarstvo, kao i prethodnih godina, naći mogućnosti da odobri dodatnu količinu vaučera i time omogući svim zainteresovanim građanima da deo svog odmora, uz subvenciju, provedu u Srbiji.

- Podela vaučera za odmor predstavlja jednu od najisplativijih subvencija u srpskoj privredi jer sav novac plasiran u domaći turizam ostaje u novčanim tokovima naše zemlje i veoma brzo se kroz poreze i ostala davanja vraća u budžet - ističu u udruženju.

Izvor: mojasrbija.rs

Comments (0)

Connected news

Tourism
Digitalni nomadi zadovoljni Zlatiborom
22. February 2024
Trendovi savremenog poslovanja u svetu postali su deo ekonomske klime Zlatiborskog okruga,...
Tourism
Projekat
22. February 2024
Projekat „Prethistoric MetaHuman“ - digitalno oživljen čovek koji je pre 10.000...
Tourism
Turistički vaučeri ubuduće onlajn
21. February 2024
Ministar turizma i omladine Husein Memić i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo...
Tourism
20. February 2024
Osmišljen kao digitalni ekosistem, “Sombor City Card” predstavlja integralni...